2014. május 16.

Mélyen vizsgál a Bizottság

Az egyik legnagyobb holland kábelcég Liberty általi felvásárlásának mélységi vizsgálatát rendelte el az Európai Bizottság a napokban.

Az egyik legnagyobb holland kábelcég Liberty általi felvásárlásának mélységi vizsgálatát rendelte el az Európai Bizottság a napokban.

A testületnek 90 napja van a végső döntés meghozatalára; ezzel a határnap szeptember 18. A bizottság korábban hangoztatott aggálya szerint tompítja a piaci versenyt, ha a Liberty Global a helyi UPC-leányon keresztül megszerzi a Ziggo-t, mivel mindkét társaság országos hálózattal kínál televíziós és más távközlési szolgáltatásokat, de saját prémium csatornáik is vannak. Ezért a testület előzetes álláspontja szerint az ügylet megzavarhatja a holland nyelvű tartalmak, a tévécsatornák, a fizetős prémiumadók és számos más távközlési szolgáltatás piacát, írja több médium is.

Mint arról januárban portálunk is beszámolt, a Liberty Global kereken 10 milliárd eurós áron vásárolja fel a Ziggo-t, amelyben addig 29 százalékos részesedéssel rendelkezett. A vevő készpénzzel és – körülbelül kétharmad részben – saját részvényekkel rendezi a számlát. A Ziggo így megszerzett 2,7 millió új előfizetője révén már mintegy hétmillió hollandiai háztartásban lesz jelen a konglomerátum valamely szolgáltatása; ez tízből kilenc otthont jelent. Emellett a felvásárlás komoly lehetőségeket rejt a mobil- és a közületi piacon – hangsúlyozta akkor a Liberty.

Az ügylet Henk Kamp gazdasági miniszter fantáziáját is beindította; ő ugyanis felvetette: ha az országos lefedettségű, részben állami kézben lévő KPN-nek meg kell nyitnia kábelhálózatát harmadik felek előtt, akkor miért nem kötelezik ugyanerre a frissen összeállt tandemet, amelynek szolgáltatása a holland háztartások 90 százaléka számára elérhető.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.