2013. október 30.

Mérsékelten optimista előrejelzés a Carattól

A Carat idén másodszor közölte globális reklámpiaci előrejelzését 57 ország adatai alapján. Vannak hazai számok is: csak a digitális média hasít.

A digitális médiát kivéve a magyar reklámpiacot illetően nem túl optimista a Carat. A médiaügynökségi hálózat idén másodszor közölte globális reklámpiaci előrejelzését 57 ország adatai alapján. A jóslat világszinten pozitív; Kelet-Európában a helyzet viszont nem túl fényes.

A Carat friss reklámpiaci prognózisa felemás képet mutat: az elemzés globális szinten alapvetően pozitív, a médiaügynökség egyaránt a költések és a piacok növekedését várja a következő időszakban, régiónkban és ezen belül Magyarországon azonban más a helyzet.

Itthon a médiaügynökség szerint a 2007 óta folyamatosan csökkenő hirdetési piac további szűkülése várható. Tavaly a digitális média valamennyire mérsékelni tudta a negatív folyamatot, 2013-ra azonban 4 százalékhoz közeli kiadáscsökkenésre számít a Carat, és ez a szám vélhetően 2014-re sem változik jelentősen. „Bármilyen javuló érték a makrogazdasági változóknál idővel a hirdetési piac mutatóiban is visszaköszönne, de jelenleg nem számítunk 2014 vége előtt kedvező fordulatra. Nem látszik olyan ágazat a gazdaságban, amely kommunikációs költésének növelésében lenne érdekelt, vagy lehetősége lenne erre” – mondja Bacsa Gábor, a Carat Hungary ügyvezetője.

A reklámköltésre a gazdaság összteljesítménye mellett a nagyobb nemzetközi és helyi események, lehetnek hatással. A Carat azonban ezektől sem vár jelentős változást 2014-re. 2013-ra is csak néhány piaci kategória esetén vár emelkedést az ügynökség. A pénzintézeteknél ez inkább korrekciónak tekinthető a korábbi évek drasztikus csökkenése után. A kormányzati intézkedések, közöttük az extra adónemek jelentős veszteséget okoztak a bankoknak, ami a hirdetési kiadásaikon is tetten érhető volt – az idénre becsült emelkedés inkább ezek korrekciója. A kereskedelmi láncoknál és az élelmiszermárkáknál várható még számottevő növekedés, amit jól tükröz az is, hogy legnagyobb hirdetők között is megjelentek ezek a márkák. A piacon szintén megfigyelhető az állam, mint befektető erőteljesebb megjelenése, ami több hirdetőt és kategóriát is a felsőbb régiókba katapultált - olvasható az elemzésben

A Carat Hungary a médiatípusok közül csak a digitális média esetében vár emelkedést, elsősorban a keresőmarketing, az online video és közösségi média révén. "Jelenleg ugyan még a televízió az első számú médiatípus, a szaporodó mobil eszközök és az online elérhető audiovizuális tartalmak hamarosan át fogják rajzolni a képet. A megbízói oldalról a fokozódó érdeklődést mi is érezzük, ami felveti a médiafogyasztói magatartás komplexebb megértésének szükségességét is” – állítja Schiffer Ferenc, a Carat mögött álló Aegis Media-csoport kereskedelmi vezetője. Hozzáteszi: „Ahogy más piacokon, a médiaiparban is megfigyelhető a konvergencia és a koncentráció, és az egyes médiamárkák szerepe is gyakran túlmutat az országhatárokon. Ez ugyancsak más gondolkodásmódot és a régi módszerek újraértékelését követeli meg tőlünk."

 

További részletek alább a kapcsolt dokumentumban.