Az FMCG-óriás az Omnicom Media Group és a Carat között osztotta fel amerikai médiamegbízásait, és a jövőben kategóriaalapon tervezne.

Marc Pritchard nemzetközi márkaigazgató szerint a legnagyobb amerikai hirdetőként nem érzik úgy, hogy továbbra is egy kézben kellene tartaniuk a teljes médiabüdzséjüket. A 3 milliárd dollár körüli éves médiaköltés még felosztva is hatalmas. Ennek a megközelítésnek a jegyében az Egyesült Államokra, Kanadára és Puerto Ricora kiterjedő tervezési és vásárlási költségvetést két vezető ügynökség között osztották fel: az Omnicom Media Group ügyfélcsoportja kapta a munka nagyobb részét, míg a Dentsuhoz tartozó Carat a fennmaradó feladatokat. A döntésben az adatelemzési, tervezési, vásárlási, innovációs és technológiai képességek, valamint a pénzügyi szempontok játszottak szerepet. A felosztás kategóriaalapon történt, de arról egyelőre nem nyilatkoznak, hogy mely ügynökséghez mely kategóriák kerültek. Az új felállás a P&G július 1-jével induló üzleti évével lép majd teljes terjedelmében hatályba. Az eddigi médiaügynökségnél, a Starcom Mediavest csoportnál a P&G által leépítési szakaszba sorolt márkák – pl. a Duracell, egyes kozmetikumok és illatszerek - maradnak.

A tervezés, vásárlás és lebonyolítás kategóriaszintű integrálásától nagyobb rugalmasságot és hatékonyságnövekedést várnak. Az új megállapodások költségmegtakarítást is eredményeznek, de az elsődleges fókusz a márkaépítés, ennek érdekében a megmaradó pénzt vissza is forgatnák.

A P&G utoljára 18 éve rendezte át amerikai médiaügynökségi megbízásait. Pritchard szerint most már gyakrabban fog ilyesmire sor kerülni, hiszen a terület rohamosan fejlődik.

Forrás: Ad Age: P&G´s Pritchard on What Drove the Big

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.