2016. március 07.

Mi az igazság a GVH-tender kapcsán?

A szakmai sajtóban – nálunk is – megjelent a Republic közleménye, amelyben a reklámügynökség sérelmezi az MEC győzelmét, kiemelten az ügynökség által ajánlott árat a Gazdasági Versenyhivatal tenderén. Az ügynek utánanézve kiderült, hogy a Republic állításai számos ponton nem állnak meg.

Egyrészt a GVH tenderén még nem hirdettek győztest: pénteken hiánypótlásra szólítottak fel néhány pályázót – köztük az MEC-t és a Republicot is. Ennek megfelelően a közbeszerzési törvény előírásai alapján a folyamat részleteit – értelemszerűen beleértve az ajánlati árakat is – a résztvevők nem tehették volna közzé. A résztvevő ügynökségek a folyamat végén kérhettek volna betekintést a nyertes ajánlatba, alkothattak volna arról megalapozott véleményt és esetleg kritizálhatták volna a (szakmai) nyilvánosság előtt.

Ami a konkrét árat illeti, az – szemben a közleményben sugalltakkal és a címben kiemelve, de amúgy a konkrét feladat felsorolásból kiolvashatóan - a kampány kreatív koncepciójának kidolgozására, + 1 db banner, + 1 db statikus landing page + 1 db rádióspot legyártására vonatkozott. (Természetesen az egyes ügynökségek az anyagukban további feladatokat is beárazhattak, illetve a kiírónak is joga volt a beadott anyagok árakra vonatkozó részeiről hiánypótlást, tisztázást kérni – ahogy ezt információink szerint meg is tették.)

A nyilvánosságra került ár a fenti munkamennyiségre – figyelembe véve az iparágban nemzetközileg szokásos, munkaráfordítás/munkabér+overhead+profit árképzési modellt – nem tűnik indokolatlanul alacsonynak, ha azt feltételezzük, hogy egy ügynökség 3-5 senior szakemberének egyheti teljes munkáját igényli, és hozzávesszük a minimális mennyiségű produkciós feladatot is. Amennyiben valaki nagyobb kreatív csapattal, több órával, átlag félmilliós bruttó fizetésű teamnél jobban díjazott emberekkel, vagy más produkciós tartalommal, esetleg drágább megoldásokkal (pl. fotózás, eredeti zeneszerzés) operál, akkor természetesen ennél jelentősen magasabb ár is adódhat. Fontos kiegészítés, hogy a kiírásban nem egy konkrét ötletet kellett beárazni, hanem arra válaszolni, hogy egy ilyen munkát mennyiért tud vállalni az ügynökség.