2015. május 14.

Mi lesz a reklámiparral bónusz nélkül?

Ezt a kérdést tette fel az MRSZ.

Urbán Zsolt, a szervezet elnöke szerint a médiaügynökségi bónusz eltörlése súlyosabb károkat okoz, mint a reklámadó.

Urbán Zsolt szerint a súlyos kormányzati beavatkozás nyomán az ügynökségi piac finanszírozhatatlanná válik, megnő a médiaoldal pénzügyi kockázata és hatalmas adminisztrációs teher hárul mind a hirdetőkre, mind a médiacégekre.

A médiaügynökségi bónusz eltörlése súlyosabb károkat okoz, mint a reklámadó, de a két intézkedés együtt hatványozottan visszavetheti a reklám gazdaságra gyakorolt pozitív hatását. A Magyar Reklámszövetség ismételten kéri a kormányzatot, hogy biztosítson szakmai egyeztetést az MRSZ számára annak érdekében, hogy a szövetség támogathassa a kormányt a magyar gazdaság érdekeit leginkább szolgáló intézkedések meghozatalában

- hangzott el az MRSZ elnökének előadásában.

Érvelése szerint a jogszabály elfogadása nyomán a pénzügyi kockázatvállalás a médiumokra hárulna. A médiaügynökségek éves keretszerződéseik keretében tudják előfinanszírozni megbízóik hirdetéseit, míg ez a feladat innentől a médiavállalatokra hárulna. Mivel a hirdetők jelenleg is igen tág fizetési határidővel foglalkoztatják ügynökségeiket, így az a veszély is fennáll, hogy e változás jelentős finanszírozási problémát okozna a médiavállalatok számára.

Az MRSZ elnöke hangsúlyozta: a médiaügynökségek olyan speciális szakmai tudással rendelkeznek, amelyet a hirdetők nem tartanak fenn, ráadásul tetemes adminisztrációs terhet is levesznek a megrendelők és elsősorban a kisebb médiacégek válláról.

Hozzátette:

Bármely ilyen mélységű beavatkozás a médiapiac működésébe azonnali instabilitást vált ki a médiapiac egészében. Az ügynökségi bónusz tiltása vagy annak rögzítése teljes mértékben átrendezné a médiapiac finanszírozási formáját, és sem a hirdetői sem a médiaszolgáltatói oldal képtelen lenne ennek a folyamatnak a gyors lekövetésére, emiatt a média költések igen nagyarányú visszaesését tapasztalhatnánk.

A MediaHungary-n elhangzott előadás teljes anyaga itt érhető el:

http://mrsz.hu/cmsfiles/c8/f3/Media_Hungary_2015_v2.pdf

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.