Miért pörög a tévében olyan sok gyógyszerreklám? Egyáltalán megéri-e a gyártóknak, gyógyszertáraknak ennyit reklámozni? Melyik szer fogyasztása ugrik meg a leginkább a hirdetések hatására? Többek között ezekre a kérdésekre adja meg a választ a tévés sales house, az Atmedia legfrissebb kutatása.

Az, hogy sok gyógyszerreklám megy a tévében, az átlagnéző számára is feltűnhetett az utóbbi években. Pontosabban a vény nélkül vásárolható készítményekről – azaz „a pulton keresztül” angol szakkifejezés, az „over the counter” kezdőbetűi révén OTC-nek nevezett termékekről – van szó, mert a receptre felírt gyógyszerek reklámozását nem engedi a törvény. De miért van ennyi OTC-hirdetés a tévében és egyáltalán érvényesülnek-e ezek a kampányok?

Ennek a kérdéskörnek járt utána a piacvezető tévés kereskedőház, az Atmedia az idei nagyszabású kutatásában. Az elemzés elkészítéséhez 3 fő terápiás csoport 5 alcsoportjából 15 márka és 670 gyógyszertár eladási adatait vizsgálták meg a 2014-2016-os időszakból összevetve a Nielsen Közönségmérés TV EQ GRP számaival – ismertette a kutatás módszertanát csütörtökön Karácsony László, a sales house stratégiai és marketing igazgatója a tanulmányt ismertető sajtóeseményen.

A szakemberek többek között azt vizsgálták, hogy milyen hatást fejt ki a piacon a heti reklámaktivitás. Azaz a médiában – tehát nemcsak a tévécsatornákon – megjelenő OTC-hirdetések hatása meddig tart, a fogyasztók miből mennyit vásárolnak, a kampányok következtében miképpen változik az adott márka piaci részesedése.

A „kosárba” köhögéscsillapítókat, megfázás elleni szereket, általános fájdalomcsillapítókat, torokfertőtlenítőket, probiotikumokat válogattak be az OTC-szektor kutatásával is foglalkozó cég, a QuintilesIMS-szel együttműködve. Azt is megnézték természetesen, hogy az OTC-reklámok melyik médiatípusnál (tévé, rádió, print, online stb.) érvényesülnek a legjobban.

Oka van annak, hogy a márkák gyártói és árusítói főleg – 93-96%-ban – a tévét választják. Ugyanis a mélyreható kutatás megállapította:

  • az OTC-termékek esetében a tévé a leghatékonyabb, utána pedig – meglepő módon – nem az online, hanem a print következik
  • ezen belül a probiotikumok tévés reklámjai a leghatékonyabbak
  • a tévés reklám nemcsak a már ismert, nagy márkák, hanem a kisebb brandek piaci részesedését is képes hatékonyan növelni
  • egy-egy kampány hatása legfeljebb 13 hétig tart ki
  • de minden adat azt mutatja, nem érdemes megvárni a ciklus végét, azaz a egyszeri nagyszabású és a pulzáló helyett az egyenletes/folyamatos kampány a leginkább célravezető
  • egy 200 GRP-s kampány felér egy közel 20 százalékos árengedménnyel

A Médiapiac kérdésére, hogy ennek mi az oka, Karácsony azt mondta, ebben a kutatásban a kampányok hatékonyságát vizsgálták, a miértre most nem keresték a választ. Ugyanakkor mint a téma szakértője a tapasztalatai alapján úgy vélte, hogy az a fogyasztó réteg, amely a legtöbb OTC-terméket vásárolja – az idősebb korosztály – sokat tévézik, ráadásul más médiatípusokhoz viszonyítva a TV- és a sajtóhirdetés képes edukálni – meg tudja mutatni, hogyan hat a szer –, ami a vény nélkül kapható készítmények esetében fontos szempont.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.