2014. január 16.

Mikor lesz már kendertender?

A reklámipar szereplői egyelőre csak saccolgatják, mekkora üzletet jelent a számukra a Coloradoban véget ért marihuánastop.

A reklámipar szereplői egyelőre csak saccolgatják, mekkora üzletet jelent a számukra a Coloradoban véget ért marihuánastop. A döntésnek mindenesetre több vetülete van, de több perspektívát is rejt, mint azt elsőre gondolnánk – derült ki mostanra.
Snoop Dogg (forrás: Sickchirpse.com)

Az mindenesetre már látható, hogy a szakma nem akar lemondani a csak ebben az államban napi egymillió dolláros forgalmat produkáló üzletágról, azonban meg kell küzdenie a nagyok ellenállásával. Se a Google, se a Twitter nem hajlandó ugyanis beereszteni a fűvel kapcsolatos tartalmakat, legyen szó akár szponzorált keresésekről, akár tweetekől, még ha néhány utalás át is csúszik a rostán. Álljon itt üdítő példaként a Ben & Jerry’s fagylaltmárka Twitter-bejegyzése; ők arról érdeklődtek, mi a fene zajlik Coloradóban, merthogy a hírek szerint egyes boltokban elfogytak jégkrémjeik.

Így a témában érdekelt kisvállalkozásoknak alapvetően más utat kell keresniük. Eközben a marketingügynökségek is keresik az utat a jogszabályok erdejében, ez pedig még hónapokat vehet igénybe – írja az AdWeek. A portálnak nyilatkozó szakemberek között már akad, aki megtalálni véli a kendervilág Michael Jacksonját Snoop Dogg személyében – más kérdés, hogy épp a rappert képviselő ügynökség vezetőjétől származik ez a vélemény. Pedig épp Snoop Dogg a példa arra, hogy a szabályok megkerülhetőek. Az ő YouTube-csatornáján például számtalan finoman szólva is ráutaló tartalom érhető el, a szabályszegésnek még a látszatát is kerülve.

A cikk megemlíti: az internetes keresésben rejlő lehetőségekre már a „közeli” Kalifornia hirdetői is ráéreztek, amikor a coloradói nyaralás után nézelődőket próbálják saját magukhoz csábítani. A CBS körképe szerint ugyanakkor már vadul zajlik a márkaépítés, néhány cég – így a Taco Bell gyorsétterem-lánc – pedig viszonylag egyértelmű reklámüzenetekkel utal rá, hogy nem csupán kenyérrel él az ember. Más éttermek viszont teljesen kendőzetlenül veszik fel az étlapra a negyedik fogást, ugyanakkor a helyi ingatlanpiac is sokat remél a liberalizáció hozta ügyfelektől, akik akár nyaralót, akár üzlethelyiséget vásárolva lehetnek gerjesztői a kender hozta fellendülésnek. Így hamarosan innen is gurulhatnak a dollárok a hirdetési szektorba.

Ennél is direktebb módon repült rá a témára a Spirit fapados légitársaság, amely azzal reklámozza Coloradóba tartó járatait,hogy az államban „elaludt a Dohányozni tilos jelzés”, a kedves utas pedig „egy mérföld magasan repülhet” járataikkal.(A one mile high nem annyira magassági adat, sokkal inkábba betépett lebegés szinonimája az amerikai szlengben.) A társaság korábban sem volt szégyenlős: két éve, amikor Barack Obama biztonsági kíséretének tucatnyi tagja bukott meg azon, hogy egy kolumbiai küldetés során örömlányok segítségével kóstoltak bele a cartagenai éjszaka áldásaiba, a More Bang for your Buck (azaz Több kuffantás a zsozsódért) szlogennel kezdték hirdetni a tengerparti üdülőhelyre tartó járataikat.