2014. január 16.

Mikor lesz már kendertender?

A reklámipar szereplői egyelőre csak saccolgatják, mekkora üzletet jelent a számukra a Coloradoban véget ért marihuánastop.

A reklámipar szereplői egyelőre csak saccolgatják, mekkora üzletet jelent a számukra a Coloradoban véget ért marihuánastop. A döntésnek mindenesetre több vetülete van, de több perspektívát is rejt, mint azt elsőre gondolnánk – derült ki mostanra.
Snoop Dogg (forrás: Sickchirpse.com)

Az mindenesetre már látható, hogy a szakma nem akar lemondani a csak ebben az államban napi egymillió dolláros forgalmat produkáló üzletágról, azonban meg kell küzdenie a nagyok ellenállásával. Se a Google, se a Twitter nem hajlandó ugyanis beereszteni a fűvel kapcsolatos tartalmakat, legyen szó akár szponzorált keresésekről, akár tweetekől, még ha néhány utalás át is csúszik a rostán. Álljon itt üdítő példaként a Ben & Jerry’s fagylaltmárka Twitter-bejegyzése; ők arról érdeklődtek, mi a fene zajlik Coloradóban, merthogy a hírek szerint egyes boltokban elfogytak jégkrémjeik.

Így a témában érdekelt kisvállalkozásoknak alapvetően más utat kell keresniük. Eközben a marketingügynökségek is keresik az utat a jogszabályok erdejében, ez pedig még hónapokat vehet igénybe – írja az AdWeek. A portálnak nyilatkozó szakemberek között már akad, aki megtalálni véli a kendervilág Michael Jacksonját Snoop Dogg személyében – más kérdés, hogy épp a rappert képviselő ügynökség vezetőjétől származik ez a vélemény. Pedig épp Snoop Dogg a példa arra, hogy a szabályok megkerülhetőek. Az ő YouTube-csatornáján például számtalan finoman szólva is ráutaló tartalom érhető el, a szabályszegésnek még a látszatát is kerülve.

A cikk megemlíti: az internetes keresésben rejlő lehetőségekre már a „közeli” Kalifornia hirdetői is ráéreztek, amikor a coloradói nyaralás után nézelődőket próbálják saját magukhoz csábítani. A CBS körképe szerint ugyanakkor már vadul zajlik a márkaépítés, néhány cég – így a Taco Bell gyorsétterem-lánc – pedig viszonylag egyértelmű reklámüzenetekkel utal rá, hogy nem csupán kenyérrel él az ember. Más éttermek viszont teljesen kendőzetlenül veszik fel az étlapra a negyedik fogást, ugyanakkor a helyi ingatlanpiac is sokat remél a liberalizáció hozta ügyfelektől, akik akár nyaralót, akár üzlethelyiséget vásárolva lehetnek gerjesztői a kender hozta fellendülésnek. Így hamarosan innen is gurulhatnak a dollárok a hirdetési szektorba.

Ennél is direktebb módon repült rá a témára a Spirit fapados légitársaság, amely azzal reklámozza Coloradóba tartó járatait,hogy az államban „elaludt a Dohányozni tilos jelzés”, a kedves utas pedig „egy mérföld magasan repülhet” járataikkal.(A one mile high nem annyira magassági adat, sokkal inkábba betépett lebegés szinonimája az amerikai szlengben.) A társaság korábban sem volt szégyenlős: két éve, amikor Barack Obama biztonsági kíséretének tucatnyi tagja bukott meg azon, hogy egy kolumbiai küldetés során örömlányok segítségével kóstoltak bele a cartagenai éjszaka áldásaiba, a More Bang for your Buck (azaz Több kuffantás a zsozsódért) szlogennel kezdték hirdetni a tengerparti üdülőhelyre tartó járataikat.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.