2018. március 07.

Milyen a jövő ügynöksége?

Szolgalelkűség helyett partnerség, random ötletek helyett adatvezéreltség, és persze rugalmasság.

Néhány éve a kaliforniai RPA ügynökség a Cannes Lions Fesztiválon mutatta be The Naked Truth (A Meztelen Igazság) című kutatását, amelynek keretében 150 senior szintű ügynökségi és marketinges vezetőt kérdeztek meg a márkák és a kreatív partnerek viszonyáról. Az ügyfél-ügynökség kapcsolat tekintetében mind a két fél azt vallotta, hogy a bizalom a legerősebb kapocs: 98%-uk szerint a bizalomra épülő együttműködés hatékonyabb munkát eredményez. Ezzel együtt az is kiderült, hogy a két oldal között gyakran információhiány van, mert míg az ügynökségek 90%-a vallotta, hogy valóban érti, mit szeretne az ügyfél, a másik oldalon 65% nem így gondolta. Amikor pedig mindkét partnernek kölcsönösen szüksége van egymásra, de különbözőek a céljaik, vagy éppen nem ismerik egymás gondolkodását, az az elégedetlenség tökéletes receptje.

Úgy tűnik, a helyzet nem sokat változott 2014 óta, hiszen az RSW/US üzletfejlesztési ügynökség 2017 elején készült kutatása is azt mutatja, hogy az ügynökségek és az ügyfelek továbbra sem értenek egyet a kapcsolatuk változó természetét illetően. Ahogy az alapító Mark Sneider az eredmények láttán fogalmazott: „A hibát mindkét oldalon kell keresni, és mindkét oldalnak cselekednie kell. Az ügynökségeknek ötleteket kell hozniuk, és frissen kell tartaniuk a kapcsolataikat, a marketingeseknek pedig üzleti partnerként kell az ügynökségekre tekinteniük”.

Az ExchangeWire több mint 100 vezető körében végzett felmérése is azt mutatja, hogy változásra van szükség: arra keresték a választ, hogyan alakul 2018-ban az ügynökségi modell. Kritikus szempontként többek közt az analitikát, a felelősségtudatot és az agilitást emelték ki: szerintük egy sikeres ügynökségnek adatelemzéssel kell alátámasztania és optimalizálnia a javaslatait és kampányait, emellett a lehető leggyorsabban kell értékelnie, reagálnia, és a tapasztaltakból tanulnia. Ezt a tendenciát egyébként az RSW/US felmérése is megerősíti: az egyik legmeglepőbb eredménynek azt tartják, hogy a megkérdezett marketingesek 37%-a alkalmazott CIO-t (Chief Information Officert) és költött adatelemző szoftverre.

A budapesti székhelyű The Cave digitális ügynökség is éppen arra keresi a választ új kezdeményezése keretében, hogy mitől jó a jövő ügynöksége. Az említett amerikai példákkal összhangban ők is azt vallják, hogy ma már elengedhetetlen a kézzelfogható számokra és tesztekre épülő stratégia, a száraznak tűnő adatok mellett azonban nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az újdonságok és trendek figyelemmel kíséréséről sem. Kísérletezés, tesztelés és finomhangolás nélkül egy új csatorna vagy eszköz sem lesz a barátunk, a transzparencia és a partneri viszony hiánya pedig az ügyféllel való kapcsolatot nehezítheti meg.Ugyanakkor azt vallják, hogy az ügynökség is választ: hosszú távon csak olyan vállalattal képes eredményesen együtt dolgozni, akinek a kultúrája illeszkedik a sajátjához, tehát megvan a közös értékrend és hullámhossz - írják.

A The Cave szerint ma már nincs befejezett termék, éppen ezért örömmel veszik a te véleményedet is. A jövő ügynöksége projektjük célja az, hogy olyan szakmai diskurzust kezdeményezzenek, ami maximalizálhatja az iparág hatékonyságát. Kattints ide, nézd meg, ők hogyan képzelik el a jövő ügynökségi modelljét, és mondd el emailben vagy a fenti linken kommentben, te hogy látod az általuk felvetett kérdéseket! A beérkező visszajelzéseket a The Cave összesíti és értékeli, majd április 18-án, szerdán egy zártkörű meetup keretében megbízókkal és ügynökségekkel közösen alakítja ki a szakma által is elfogadott iránymutatásokat, amely minden ügynökségnek segítségére lehet abban, hogy hogyan adjanak választ a jövő kihívásaira.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.