2014. július 03.

Milyen a közösségi média megtérülése?

A közösségi ROI-t vizsgáló Performly platform elindításáról az IPG Mediabrands tett bejelentést.

A közösségi ROI-t vizsgáló Performly platform elindításáról az IPG Mediabrands tett bejelentést.

Folyamatosan visszatérő kérdés, hogy milyen a közösségimédia-aktivitások megtérülése (ROI)? Egyesek szerint már a kérdés is értelmetlen, míg mások nagyon is jogosnak tartják. Utóbbiakkal van az IPG Mediabrands is, amely Performly néven dobott piacra új szolgáltatásplatformot.

A platformon minden, az adott márka által indított Facebook- és Twitter-aktivitást követnek, és a fizetett megjelenések mellett az ezek által indukált "kiérdemelt" (earned) médiamegjelenéseket is számításba veszik. Az ügynökségcsoport szerint az a megoldás értéke, hogy nem a puha tényezőket, hanem tényeket, számokat szolgáltat a megjelenések értékéről.

Eric Weaver, a Mediabrands G14 klaszterének közösségimédia-vezetője szerint azért volt szükség a szolgáltatásra, mert a marketingkommunikációs szakemberek eddig nehezen tudták igazolni a közösségimédia-aktivitásaik valós értékét (a főnökeik felé). Eközben a felhasználók rengeteg időt töltenek a közösségi felületeken, ami a márkákat is arra ösztönzi, hogy növekvő figyelmet fordítsanak erre a területre.

A Performly kimutatásokat készít többek között az earned media megjelenések pénzügyi értékéről, összevetés készül a fizetett és az organikus aktivitások eredményéről,
illetve iparági benchmarkokat is vizsgál. Emellett a közösségi médiába szánt tartalmak optimalizálásához is támogatást kívánnak nyújtani.

Miközben arról lehet vitatkozni, hogy a közösségimédia-aktivitások esetében hogyan számolható ROI, egyáltalán van-e értelme a hagyományos kampány szemléletű gondolkodásnak, tény, hogy az organikus elérés csökkenésével a márkák új inputokat várnak arról, hogyan költhetnék el a közösségi médiára szánt pénzüket a leghatékonyabban.

A Spencer Stewart és a Weber Shandwick nemrégiben megjelent kutatása szintén azt húzta alá, hogy a kommunikációs vezetők egyik prioritása és fejfájása még mindig a közösségi média megfelelő kezelése.