A youth marketinggel foglalkozó Célkeresztben a Z-generáció konferencia előadóit kérdeztük. (A Médiapiac a konferencia médiatámogató partnere.)

Íme, néhány kedvcsináló gondolat a Célkeresztben a Z-generáció konferencia elé az előadóktól:

Z-generáció a pszichológus szemével

Tari Annamária pszichológus szerint a Z-generáció, ahogyan semelyik másik sem, nem teljesen egységes, de általánosságban elmondható, hogy a márkaválasztás komoly tényező, amely ideiglenes, állandóan újrateremtődő identitással szolgál.

Ahogy LeBreton írja: a „trendi” márka beszerzése garantálja az illető személyes értékét, lévén, hogy ezáltal asszimilálódik a kiválasztottak képzelt közösségéhez, amit a kívülmaradó „balekok” megvetése és a velük való szembenállás kísér, hiszen azok nem tűnnek ki ilyesmivel. A fiatal birtokában lévő márkák készlete jelzi, mennyire értékelik őt hozzá hasonló társaik, egyben hierarchizálja a piaci mozgások függvényében szakadatlanul változó jelrendszert.

Ma tehát egy-egy márka világlátást, életmódot, létalapot foglal magában, mintha az „üdvözülés útját” kínálná. A már említett Le Breton szerint a piaci modell belsővé tételének vagyunk a tanúi, ám ennek antropológiai következményeivel nem vagyunk tisztában, mert még csak most kezdjük észlelni a jelenséget.

A mai Z generáció ingerhajszoló életformájában az állandóan emelkedő ingerküszöb már egy lételem, visszafelé senki nem lép. A fogyasztás, mint állapot, olyan fokon beépült az életformába, hogy tulajdonképpen egyfajta addikciónak is nevezhető. A Z generáció tagjai a piaci érdekeket nem látják, csak azt, hogy ízlésüknek és változó elvárásaiknak a piac nagyon is igyekszik megfelelni.

Ha a márkahűségre nem is lehet számítani már, a változó igények kielégítésénél az élményfogyasztásra érdemes törekedni, nem annyira a termék jó tulajdonságainak a megjelenítésére. A választási szempontok a Z gen esetében tehát a jól célzott élményeken keresztül kommunikálódhatnak, akár egyéni, akár csoportélményt is kínálva annak a korosztálynak, mely már gyorsabban választ – dönt – szeret – és eldob.

Z-generáció és zene

Ha fiatalok, akkor adja magát a zene, mint marketingeszköz használata. Kérdés azonban, hogy mennyire élnek ügyesen e lehetőséggel a márkák. Szabó Tamás (Black Baron Studio) úgy véli, még mindig eléggé alulértékelt a zene jelentősége a legtöbb hazai kampány során és sokszor emiatt születnek szürke megoldások. Ennek többek között az az oka, hogy a zenekérdést mindig az utolsó pillanatban veszik elő és sok esetben nagyon árközpontú a szemlélet. Ez azért hiba, mert:

A zene az, amit először, a képek és szöveg értelmezése előtt dolgoz fel az agy és emiatt pont a zene tudja az egyéb üzeneteket vagy felerősíteni, vagy gyengíteni.

Ennek ellenére Magyarországon még mindig ritka, hogy egy kampány készítői tanácsot kérjenek a zene kiválasztásakor, legyen szó jogosításról vagy iratott zenéről.

Külföldi produkcióknál gyakran előfordul, hogy egy music supervisor (zenei tanácsadó) iránymutatása és munkája által születik meg egy reklámhoz a legjobb zenei megoldás. Sokszor ezáltal válhatna nyilvánvalóvá, hogy egy adott képhez stock zene, egy jogosított dal, vagy iratott zene a legjobb választás.

A tét nem kicsi, hiszen a fiatalok elérése szempontjából különösen fontos, hogy a marketing során alkalmazott zene releváns és érzelmileg bevonni képes legyen.

A hazai feltörekvő zenekarok dalainak jogosításában még mindig eléggé le vagyunk maradva. Nem igazán épült ki a gyakorlat és az infrastruktúra, ahol például az ilyen jellegű zeneszámok és a kreatív szakemberek egymásra találhatnának.