Azok között viszont, akik hisznek a Black Friday akcióiban, messze a műszaki cikkek a legnépszerűbbek: a vásárlók harmada műszaki cikket fog beszerezni. Míg egyre több területről szállnak be cégek a Black Friday akciócunamiba, addig továbbra is csak alig ötödük vesz részt a nagy leértékelési őrületben - derül ki a Kereskedelmi Marketing Trendek Kft. felméréséből.

A főleg nagykereskedelmi marketinggel foglalkozó ügynökség több mint 700 embert kérdezett meg a Black Friday-ről. A válaszokból kiderült, hogy szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna a nagy leértékelések napjáról: 98 százalék tudja, hogy van ilyen alkalom.

Sokan ugyanakkor szkeptikusak a nagy akciókkal kapcsolatban: a válaszadók több mint fele kételkedik a Black Friday-ben. A válaszadók 26 százaléka szerint ez az egész egyenesen csak átverés sok üzletben, míg 33 százalék szerint csak néhány üzletben zajlik tisztességtelenül a leértékelés.

A felmérés alapján úgy tűnik, hogy honfitársaink 39 százaléka tervezi a vásárlást, míg 17 százalék egészen biztosan nem vesz részt az őrületben. „Azaz rengetegen fognak részt venni a Black Friday-en.

Mintha valami nemzeti kampány lett volna ebből a napból, kereskedelmi szempontból kicsit olyan, mint a karácsony vagy a húsvét.

Teljesen mintha ünnep lenne” - fogalmazott közleményben Jagodics Rita, a Kereskedelmi Marketing Trendek ügyvezetője.

A szakember hozzáteszi azt is, hogy mindeközben a cégeknek csupán töredéke adja kedveményesebben a termékeit vagy szolgáltatásait.

„Bár szélesedik az, hogy milyen típusú termékekhez lehet hozzájutni, hiszen ma már a fogászattól kezdve a bankokig sokan részt vesznek az akciókban, de egy korábbi felmérésünk alapján azt láttuk, hogy mindössze a cégek negyede-ötöde Black Friday-ezik”

- magyarázta Jagodics Rita. Hozzátéve, hogy a legtöbben vagy forgalomnövelés szempontjából lépnek, vagy azért, mert a versenytárs is részt vesz

„Én magam nem gondolnám átvágásnak a Black Friday-t, már csak azért sem, mert egyre többen új vevők szerzésére használják ezt a lehetőséget. Így próbálják magukra hívni a vevők figyelmét, aztán majd a 2-3. vásárlással behozzák a jelentős akció miatt elvesztett árrést” - tette hozzá. Jagodics szerint a tudatos cégek arra is figyelnek, hogy ne csak kifutó termékeket árazzák le ilyenkor, hanem akár stratégiai cikkeket is olcsóbban adnak.

Visszatérve magukra a fogyasztókra! Kiderült az is, hogy kinek vásárolunk ezen a napon: majdnem 14 százalék mondta azt, hogy magának, míg 34 százalék ajándéknak szánja az akciósan beszerzett termékeket.

„A Black Friday ugyanakkor jelentős részben impulzus-vásárlást is jelent”

- mondta a marketingszakember - „hiszen a válaszadók 46 százaléka nem is tudja, hogy részt vesz-e vagy sem. Amerikában egyébként ez sokkal jobban működik, hiszen ott a 80-90 százalékos árkedvezmények sem ritkák.”

Az adatokból látszik az is, hogy a műszaki cikkek lesznek idén is a legnépszerűbbek: 32 százalék legalábbis ilyen jellegű terméket fog beszerezni. Második helyen végeztek a játékok 23 százalékkal, míg a dobogó harmadik fokára kerültek a ruhák: 21 százalékkal. Az egyéb válaszok közül az is kiderült, hogy sokan fontolgatják még azt, hogy pontosan mit is fognak beszerezni, vagyis meglátják, hogy mi éri majd meg. A vásárlók 34 százaléka az interneten, míg 24 százalékuk az üzletekben szerzi be a leértékelt cikkeket.

Jagodics Rita úgy véli, hogy Magyarországon nem feltétlenül a legjobb módon nyúlnak a Black Friday-hez a kereskedők, hiszen nálunk nem egy napig tart, hanem szinte már hetekkel ezelőtt elindultak a nagy akciók a Black Friday-re hivatkozva.

„A leértékelés pedig a cégek heroinja. Rövidtávon ugyanis biztosan növekszik a kereslet a leértékelt termék iránt, ám egy idő után elmarad a vásárlás, mert az emberek hozzászoknak, hogy úgyis mindig le lesz értékelve az az adott cikk.

Nem fogod azt érezni, hogy neked most azonnal be kell szerezned és így végül akár el is marad a vásárlás” - mondta. Úgy látja, hogy akkor a leghatékonyabb a Black Friday, ha valóban egyetlen nap, ám a 2-3 hetes időszakkal egy „normál akcióvá degradálták, így pedig elmarad az impulzusvásárlás, illetve az azt kísérő >>de jól jártam<< érzés.”

A szakember úgy látja, hogy idehaza jellemzően 10-20 százalékos akciós ajánlattal készülnek a cégek, aminek szintén megvan a maga veszélye. „Sok vásárló ugyanis arra vár, hogy jönnek a nagy leárazások, aztán csalódnia kell, mert látja, hogy az akció mértéke bőven a várakozásai alatt marad. Így viszont rossz érzést társít majd tudat alatt a céghez.” Szerinte érdemes nagyon komoly mértékben, akár a beszerzési ár alá is menni ilyenkor, „ám csak akkor, ha jól kidolgozott marketinfolyamatokat tudnak mögé illeszteni, vagyis az embereket később is folyamatosan visszahívják. Ha viszont ezt nem tudja felépíteni, akkor inkább ne csinálja, mert csak tönkremegy.”

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)