Az európai reklámipar szervezetei és a World Federation of Advertisers finanszírozásában a Deloitte állította össze elsőként a reklámipar EU-szintű gazdasági hatásait bemutató tanulmányt. Az eredmények alapján az ipaág szereplői azt kérik a szabályozó hatóságoktól, hogy a kapcsolódó rejtett költségek felmérése nélkül ne terheljék további korlátozásokkal a reklámpiacot.

A Reklám értéke (Value of Advertising) című tanulmány ökonometriai modellezés alapján azt állítja, hogy a hirdetések az EU területén mintegy hatmillió munkahely létrejöttéhez és a teljes GDP 4,6 százalékának megtermeléséhez járultak hozzá. Számokban kifejezve: a 2014-ben a régióban reklámra költött 92 milliárd euró 643 milliárd eurónyi GDP-t eredményezett, vagyis minden reklámra költött euró hetet termelt.

A reklámok emellett ösztönözték a versenyt, információkkal látták el a fogyasztókat és tágították a választékot, ami a vállalkozásokat innovációra, új termékek és szolgáltatások megalkotására ösztönözte, amelyekkel nem csak az EU-ban, de akár világszerte versenyképesebbé válhattak.

A foglalkoztatási előnyök három forrásból származtak:

  • Az 5,8 millió munkahely 16 százaléka közvetlenül a reklámiparban létesült. (A becslés nem tartalmazza a vállalatok házon belüli produkciós létszámát.)
  • További 10 százalékot tesznek ki a hirdetések által finanszírozott médiumok és online vállalkozások dolgozói, újságírói, tartalomelőállítói. Ezeken a területeken az átlagfizetések és a munkahely biztonsága is magasabb, mint a gazdaság egyéb ágazataiban.
  • A fennmaradó 74 százalék a hirdetési tevékenység gazdaságélénkítő hatásának eredménye.

A médiaszolgáltatások teljes vagy részleges finanszírozásával a reklámok társadalmi szerepet is betöltenek. A reklámra költött 92 milliárd dollár közvetve vagy közvetlenül híreket, szórakoztató és kommunikációs szolgáltatásokat támogatott. A köztéri hirdetési megoldások a városképet is formálták, míg a keresőhirdetések az információszerzésre fordított időt és pénzt csökkentik.

Reklámok hiányában a televízió egyre inkább az előfizetéses modell felé mozdulna, csökkenne a napilapok és magazinok sokszínűsége és függetlensége, valamint a rádióadók hír- és szórakoztató tartalomszolgáltatása is ellehetetlenülhetne. A profi sport és a kulturális események egyik fontos bevételi forrása szintén megszűnne.

Az online térben a hirdetések számos szolgáltatást finanszíroznak, így például az EU polgárainak 70 százaléka használ ingyenes levelezőrendszereket és a közösségi média is széles körben elterjedt.

„A reklám a gazdaság létfontosságú motorja, amely ösztönzi a versenyt, irányítja a vállalatok innovációs tevékenységét, valamint a médiaszolgáltatások számos formáját finanszírozza a hírektől a szórakoztatásig, ezzel jelentős előnyökhöz juttatva a társadalmat. A politika formálóinak figyelembe kell venniük, hogy a reklámkörnyezet szigorításának fontos gazdasági, társadalmi és kulturális következményei vannak” – mondja Stephan Loerke, a World Federation of Advertisers vezérigazgatója.

Az európai reklámipar a további szigorításokra moratóriumot kér mindaddig, amíg a tervezett új szabályok teljes – részben nem szándékolt – hatásait fel nem mérték. Az iparág aggodalmát fejezte ki, hogy a megújítandó Audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelv és az elektronikus személyiségi jogok szabályozása többletkorlátozásokat jelentene, ezzel korlátozná az európai digitális gazdaságot és megakadályozná, hogy kiemelkedő helyi vállalkozások jöhessenek létre.

"A reklám számít a foglalkoztatás, innováció, kultúra és szórakoztatás szempontjából, valamint támogatja a médiapluralitást, ami a demokratikus szabadságjogok alapja. Az előnyök széleskörűek és átitatják a társadalom egész szövetét" – foglalja össze Loerke.