Az utóbbi két évben világszerte hatalmasat fejlődött az influencer marketing piac. A bumm kezdetekor a hirdetők számára az influencerekkel való együttműködés csupán egy lehetőség volt a sok közül, mára azonban már a legtöbb marketingterv kötelező eleme a véleményvezérekkel való együttműködés. De vajon mire érdemes figyelni, ha influencereket választunk? És egyáltalán kik ők?

A nemzetközi tanulmányok szerint az influencereket négy főbb kategóriába sorolhatjuk: celebek, iparági szakértők, bloggerek és tartalomgyártók, valamint micro-influencerek. A celebek és a bloggerek csoportja nem különösebben szorul magyarázatra, de az iparági szakértőkről fogalmát érdemes tovább taglalnunk. Ebbe a csoportba tartoznak például az újságírók, oktatók és szakemberek, akik egy adott területen szerzett végzettségük, pozíciójuk, tudásuk és korábbi tapasztalataik alapján vívtak ki elismerést. A micro-influencerekre mindenképpen érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hiszen ők azok, akik a nagyokhoz képest jelenleg szerényebb követőszámmal rendelkeznek, ám befolyásuk – és követőszámuk – folyamatosan nő. Ha úgy tetszik, ők a jövő influencerei, akikkel már jó előre érdemes jóban lenni.

Hogyan mérhető az influencer kampányok sikere?

Egy márka számára a legmegfelelőbb együttműködő kiválasztásakor azonban nem csak a követők vagy lájkolók száma a sokat mondó mutató, amelyet tanulmányozni érdemes, hanem a reach, vagyis az elérés is lényeges, amelyet a bejegyzésre, képre, vagy videóra érkező reakciók – lájkok, megosztások és kommentek – együttes mutatója ad.

Ennek oka, hogy a közösségimédia-platformok algoritmusai eltérő eléréseket tesznek lehetővé, így könnyen előfordulhat, hogy egy nagy követőbázissal rendelkező véleményvezér egy-egy megnyilatkozása jóval kevesebb emberhez jut el a valóságban, mint ahogyan azt a rajongói számából feltételeznénk.

A KPI-okat egyénileg, kampányszinten érdemes meghatározni és már az első lépésekkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a véleményvezérekkel való együttműködés a marketingesek oldaláról is egy teljesen más hozzáállást követel. Az influencerekre alkotótársakként kell tekinteni, akiket bevonunk a kampánytervezés folyamatába, ha úgy tetszik, a kreativitásukra bízzuk magunkat. A jó viszony, a közös tervezés és a folyamatos párbeszéd segíthet a mindenki számára elégedettséget adó végeredmény közös megalkotásában.

Akiktől van mit tanulni

Az influencer marketing az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a virágkorát éli. Rengeteg kreatív koncepció születik arra vonatkozóan, hogyan lehetne az influencerekkel legjobban együtt dolgozni, és egyre nagyobb büdzsét is rendelnek hozzájuk.

Az előrejelzések szerint az influencerekre való költés 2022-re 7 és 10 milliárd dollár közé esik, ami óriási számnak tűnhet, azonban a befektetés a márkáknak láthatóan megéri.
A tendenciák ugyanis azt mutatják, hogy míg a márkák saját csatornáin az elköteleződési ráta 2-3% körül mozog, addig a márkázott tartalom 7-8% elköteleződést hoz a kampányok során az influencerek csatornáin. A márkáknak tehát igen fontosak az influencerek, és a nemzetközi kampányok során leginkább „csak” egy erős brief szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen az együttműködés. Kezdetben sok márka akarta szorosan fogni az influencer kezét, ami egyrészről érthető, másrészről viszont a rövid póráz sokszor unalmas és ismétlődő tartalmakat jelentett. A progresszív márkák és ügynökségek hamar rájöttek, hogy a kreativitás csak kreatív hozzáállással, és nem didaktikus levelezésekkel születik, hogy érdemes bevonni az influencereket az ötletelésbe és hagyni, hogy a saját nyelvükre fordítsák a márkaüzenetet. Ettől fogva lesz ugyanis a hiteles az együttműködés, és ettől lesz az influencer számára is elfogadható a márka jelenléte az oldalán, nemcsak neki, hanem – és ez a legfontosabb – a követői számára is, akikből aztán a potenciális vásárlók születhetnek.

A magyar helyzet

Az influencer marketing itthon is hódít, intenzitásból és bátorságból azonban néha még hiányt szenvedünk. Persze, nem tartunk ott, mint az USA, ahol annak hatására, hogy Kylie Jenner bejelentette, törli magát a Snapchatről, a csatorna értéke drámaian zuhanni kezdett a tőzsdén.

Magyarországon sokan és nem túl sokféleképpen közelítik meg az influencereket: általában ügynökségi megkereséssel vagy a menedzsment útján vonják be őket az együttműködésbe. Ez bevált módszernek tűnik ugyan, de elég sok humán erőforrást és lassú jóváhagyási köröket jelent. Arról nem is beszélve, hogy a magyar piac nagyon zárt, kevés minőségi influencerrel, így az ügynökségek sok esetben vagy azzal a helyzettel találkoznak, hogy egy-egy márka kizárólagosságot kért tőlük, vagy pont fordítva, az influencerek túlságosan sok márkával dolgoznak együtt, ami óriási márkazajt hoz létre a csatornáján. Vannak szemfüles megoldások, de ehhez egyrészt nagyon jól kell ismerni a piacot, másrészt jókor és jó helyen kell lenni. Csiszár Gergő erre jó példája, aki nagyjából két éve indította el a hazai, majd nemzetközi influencer marketinget felforgató eszközét.

Automatizálva

A Post for Rentet az influencer szakma UBER-jének vagy Airbnb-jének is nevezik, hiszen a megosztáson alapuló rendszeren mind az influencereknek, mind pedig a márkáknák nyílt hozzáférésük van. Ezzel az influencerek profiljukat az adott kategórián belül tudják bemutatni, a márkák pedig az influencerek között kereshetnek a nekik szimpatikus szűrők alapján. A márka így könnyen rátalál a számára leginkább alkalmasnak tartott influencerre, az influencer pedig – ha kreatív és ügyes – könnyen magasra tudja pozícionálni magát a világmárkák előtt.

A rendszer legnagyobb előnye az automatizmusban rejlik, megspórolva rengeteg account manageri órát a márkának

– mondja Csiszár Gergő, aki kiemeli, hogy a regisztrációt követően szinte minden automata módon történik, egészen a kifizetésekig. A több mint 20.000 regisztrációval rendelkező startup 400 millió forint összegű befektetésnek köszönhetően nemzetközi terjeszkedésbe kezdett, ma már túl van egy londoni iroda megnyitásán is. A legtöbb véleményvezér az Egyesült Királyságból regisztrált a rendszerbe (több mint hatezren), ezt követi Magyaroszág 4500 regisztrációval, de Franciaország, Németország, az Egyesült Államok és régiónk influencerei is előszeretettel használják a Post for Rent szolgáltatását. Ami a márkákat illeti, nemzetközi szinten a Nike, az UBER, az H&M és a Vodafone is használja a rendszert, a Sziget pedig visszatérő márkaként dolgozik velük, amin keresztül külföldiek százezreit érik el.

„A jövőt szerintem a Reach kampány jelenti. Ezen dolgozunk a legtöbbet, az elmúlt másfél évben hatalmas adatbázist építettünk a regisztrált véleményvezérek által posztolt tartalmakról, amelyet nemcsak az influencer, de a követői szintjén is különböző deep és machine learning modellekkel folyamatosan naprakészen elemzünk. Kognitív AI alapú elemzéseinknek köszönhetően a márkák a leghatékonyabb módon tudják a profiljuknak megfelelő influencereket kiválasztani. Ez kicsit olyan, mint amikor a pilóták már nem a szabad szemükkel, hanem műszerekkel és a technológiákkal tájékozódnak: az elemzés pontosabb és másodpercek alatt elkészül” – nyilatkozta a Post for Rent ötletgazdája, aki csapatával együtt a londoni mellett a berlini, amszterdami és a szingapúri piacot is megcélozta.

 

A Post For Rent előad a Médiapiac 2018 - geneRÁCIÓk konferencián is!