2012. június 08.

Mindig jelentőségteljesen!

A magyar származású Charles-Louis Havas 1835-ben alapította meg Párizsban a világ első hírügynökségét, az Agence Havast. (x)

Charles-Louis Havas magyar származású nagypolgári családban látta meg a napvilágot 1783-ban Rouenben, és 1835-ben alapította meg Párizsban a világ első hírügynökségét, az Agence Havast. Tehát ellentétben sok ügynökségi hálózattal, már a kezdetektől fogva szakmai profilja volt az ügynökségnek. (x)

Charles-Louis Havas
Tudta-e, hogy a Havas ügynökség magyar gyökerekből táplálkozik?

Charles-Louis Havas ugyanis magyar származású nagypolgári családban látta meg a napvilágot 1783-ban Rouenben, és 1835-ben alapította meg Párizsban a világ első hírügynökségét, az Agence Havast. Tehát ellentétben sok ügynökségi hálózattal, már a kezdetektől fogva szakmai profilja volt az ügynökségnek.

 

Tudta-e, hogyan épül fel az ügynökségi hálózat?

A Havas két részre oszlik, a Havas Worldwide alá tartozó Euro RSCG a kreatívügynökségi feladatokat látja el, míg a Havas Media alá tartozik a globális médiaügynökségi hálózat. Ez a hálózat négy tagból, az MPG médiaügynökségből, a Havas Digitalból, a főképp branded entertainmentben utazó Havas Sports & Entertainmentből, valamint a magyar jelenléttel egyelőre nem rendelkező Arena médiaügynökségből áll. A Havas Media csapata több mint 6700 főből áll, és 122 országban 300 irodánál is többet működtetnek.

 

Ismeri-e a Havas Media sikereit?

A Havas Media médiügynökségi hálózat olyan nemzetközi ügyfelekkel büszkélkedhet, mint a France Telecom, a Danone, a Reckitt Benckiser, a Hyundai Motors vagy az AirFrance-KLM. A reklámköltések alapján az ügynökségeket rangsoroló RECMA több díját is kiérdemelte, például ők voltak a leggyorsabban növekedő médiacsoport: 1999-ben még csak 10 piacon voltak jelen, 2012-ben már 122 országban volt irodájuk. Ezen kívül, szintén a RECMA mércéjét alapul véve, a legmagasabb besorolást kapták (A+) a csoporton belül használt médiaoptimalizáló eszközök is.

 

Tudja-e, milyen csapat része az MPG?

Az MPG Network 1999-ben jött létre a spanyol Media Planning S.A.-val, amelyet Leopold Rodes Villa alapított 1978-ban és a Havas csoport által jegyzett francia Médiapolis fúziója eredményeként. A Havasnak kezdetben 45 százalékos részesedése volt az MPG-ben, majd 2001 májusában szerezte meg a teljes tulajdonjogot az ügynökségben. 2006-ban Fernando Rodes Vilát nevezték ki a Havas élére, októberben pedig bejelentették, hogy a Havas médiaügynökségi érdekeltségeit egy ernyő alá szervezi Havas Media néven, amelynek Fernando testvére, Alfonso lett az ügyvezető igazgatója. Az MPG hálózat nyolc piacot fedett le, de az évek során az összes nagy reklámpiacra kiterjesztette működését.

 

Ismeri-e a Havas csoport szakmai elkötelezettségét?

A Havas megalkotta a "meaningful brands" (jelentőségteljes márkák) kifejezést, és a gyakorlat során is teljes mértékben tartja magát ehhez az új fajta megközelítéshez. Az, hogy a média épp világraszóló forradalmát éli, már lejárt lemez. Ennél sokkal fontosabb, hogy a fogyasztók is megváltoztak, és sokkal mélyebb tényezők mentén választanak, mint akár 10-15 éve. Odafigyelnek a környezetükre, támogatják a helyi ipart, és beszélgetést kezdeményeznek a kedvenc márkájuk képviselőivel. A Havas felmérése szerint a márkák 70 százaléka senkinek sem hiányozna, ha eltűnne, és csak 20 százalékuk nyújt olyat, ami valóban értéknek tekinthető. A Havas arra ösztönzi ügyfeleit, hogy kétirányú kommunikációt folytassanak a fogyasztóikkal a reklámkampányok mellett, és töltsenek be pozitív és aktív szerepet a társadalomban.

(x)