2016. január 07.

Miről fog szólni a mobil 2016-ban?

Erre kereste a választ egy amerikai kutatás.

A különböző mobilreklám-formátumokkal kapcsolatos percepciókat vizsgálta a márkatulajdonosok és ügynökségek körében az Advertiser Perceptions a Reader's Digestet jegyző TMBI megbízásából. A válaszokból kiderült: a videó- és natív hirdetéseket összességében kevésbé zavarónak találják, mint a mobilbannereket, emellett úgy vélik, hogy jobb felhasználói élményt biztosítanak, jól építik a márkaismertséget és a fogyasztói elköteleződést, így 2016-ban beelőzhetik a mobilbannert.

2015-ben a válaszadók majdnem kétharmada (63%) használt kampányaiban mobilbannereket, míg idén csak 45 százalék tervez hasonlóval. Szintén 45 százalék élne videós illetve natív megoldásokkal mobilplatformon. Érdekesség, hogy ez a natív szempontjából kisebb visszaesést jelez, mivel 2015-ben a válaszadók fele használt ilyen típusú hirdetési megoldásokat.

Hogy miért a natívot érintő enyhe visszafogottság? Az okok között elsősorban a mérés, a siker igazolásának megoldatlanságát említették a hirdetők és az ügynökségek. Eközben a natív előnyének tartják, hogy kevésbé zavaró, jól építi a márkaismertséget és az engagementet, hitelesebbé teheti a márkakommunikációt és jobbá a felhasználói élményt.

Eközben a videó - meglepetést nem okozva - elsősorban azért vonzó, mert több érzékszervre hat, és sokszínű az eszköztára. Ebből eredően a vásárlói út több pontján is sikerrel bevethető. Előnynek tartják a márkaismertségépítő képességét, a fogyasztói elköteleződést, illetve azt, hogy a formátum remekül passzol a felhasználók mobiltartalom-fogyasztási szokásaihoz. Szintén az előnyök között említették a hitelességet és a leadgenerálási képességet is.

(További részletek a fenti linken.)