2019. január 10.

Miskolc és környéke, Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe ügyében léptek a civilek

Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére.

A Sajó-völgye levegőminőségi tervét legutóbb 2016-ban vizsgálta felül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal. A levegő szennyezettsége azóta sem javult, sőt a fűtési időszakban gyakorlatilag folyamatosan meghaladja az egészségügyi határértéket, sokszor azok többszörösét is eléri. Mivel a jelenlegi levegőminőségi terv nem tartalmaz elegendő konkrét, határozott és betartatható intézkedést a légszennyezés érdemi csökkentésére, a Levegő Munkacsoport, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület és egy itt élő magánszemély – a ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet támogatásával és a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) jogi segítségével – a kormányhivataltól kérte a terv soron kívüli felülvizsgálatát - áll közleményben.

„Társadalmi szervezetek Európa több országában igyekeznek jogi eszközökkel is elérni, hogy a hatóságok ne csak általánosságokat írjanak a tervekbe és a távoli jövőbe vesző határidőket szabjanak meg, hanem azonnali konkrét intézkedéseket tegyenek. Ez az alapvető feltétele annak is, hogy a Magyarországon élők egészségügyi állapota javuljon, kevesebb megbetegedés és haláleset forduljon elő a szennyezett levegő miatt” – mondta Agnieszka Warso-Buchanan, a ClientEarth jogásza.

A civilek kérelmükben egyebek mellett felhívták a figyelmet arra, hogy a levegőminőségi terv intézkedési javaslatai nem elégségesek az illegális lakossági égetések (vegyes hulladékok, kezelt fa, gumiabroncs, fáradt olaj tüzelése) mielőbbi visszaszorítására, pedig ezek a rendkívül egészségkárosító égetések a Sajó-völgyben a fűtési szezon idején mindennaposak, és a nyári időszakban sem szűnnek meg.

„Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint hazánkban több mint tizennégyezer ember veszti életét idő előtt a légszennyezés miatt. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, rengeteg megbetegedés, kieső munkaidő és komoly életminőség-romlás is a rossz levegőminőség számlájára írható. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy a hatóságok olyan terveket dolgozzanak ki, és olyan intézkedéseket írjanak elő, amelyek rövid időn belül és érdemben javítanak a jelenlegi helyzeten. Így például széles körű felvilágosítással és határozott hatósági fellépéssel elejét lehetne venni az illegális égetéséknek, és vissza lehetne szorítani a sajnos legális, de rendkívül szennyező tüzelést lignittel és más gyenge minőségű szénfajtákkal. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy vannak jó intézkedések és meg is valósíthatóak, ha megvan a politikai akarat” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Tavaly októberben a Levegő Munkacsoport bírósághoz fordult Budapest és környéke levegőminőségi tervének felülvizsgálata érdekében, miután az illetékes környezetvédelmi hatóságok elutasították ezirányú kérelmét.