2013. június 13.

Mit jelent üzletileg a digitális átállás?

Különösebb változást nem hoz - derült ki a HWSW üzleti reggelijén. A fogyasztók passzívak, néhol a szolgáltatók is tudáshiányosak.

Különösebb változást nem hoz - derült ki a HWSW üzleti reggelijén. A műszakilag átállni kénytelen magyarok zöme a digitális földfelszíni platformon fog kikötni. Fontos lenne a megfelelő tájékoztatás, de egyelőre sok a baj e téren.

Bár sok szó esik róla, sok vizet nem zavar egyelőre a digitális átállás, legalábbis üzleti értelemben - derült ki a HWSW második üzleti reggelijén. A HD-témakörrel foglalkozó első beszélgetés után ezúttal azzal foglalkoztak, hogy a technológiai váltással párhuzamosan hoz-e az analóglekapcsolás piaci átrendeződést is. Mint kiderült: különösebb átrendeződés nem várható, főleg, amíg a fogyasztók ennyire passzívan szemlélik a történéseket.

 

A többséget az Antenna Hungária húzhatja be

Vitaindítójában Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs vezetője elmondta: nem várnak különösebb változást a platformok erősorrendjét tekintve. Úgy vélik, az analóglekapcsolás miatt váltani kényszerülők jelentős részét az Antenna Hungária tudja megszerezni. A MinDigTV ingyenes szolgáltatását a május végén közölt számok alapján 350 ezer háztartás használta, a fizetős MinDig TV Extra pedig a beszélgetést követő napokban érte el a 100 ezer háztartást. Hozzátette: a digitális földfelszíni platform közönsége - kereskedelmi szempontból - jóval érdekesebb, mint az analógé, azaz fiatalabb, városiasabb, magasabb státuszú.

Jurásek Sándor, a fizetős szolgáltatás vezetője elmondta: az Antenna Hungária úgy véli, a lekapcsolás miatt pay-TV szolgáltatást választók zöme a MinDig TV Extránál fog kikötni. Egészében azzal kalkulálnak, hogy a lekapcsolás nyomán 30 ezer új előfizetőt szerezhetnek. Bár az Antenna Hungária magabiztosnak tűnt, Schneider Henrik, a cég multimédia üzletágának irányítója fontosnak nevezte, hogy egy-két évvel előretekintsenek, és az olyan tesztek, mint a 3D mellett, gondoljanak az on-demand és egyéb interaktív szolgáltatások fejlesztésére is.

 

Kivárnak a nézők

A Vörös Csilla, a Nielsen Közönségmérés ügyvezető igazgatója által idézett adatok szerint 2012 őszén analóg földi sugárzás révén a háztartások 14 százaléka, azaz mintegy 550 ezer háztartás jutott tévés tartalmakhoz. Nagy mozgás nem látszott, márciusban 13 százalékon állt e vételi mód a panelben. Arra figyelmeztetett: a nemzetközi tapasztalatok alapján az emberek az utolsó pillanatig kivárnak, azaz csak akkor fognak váltani, amikor már lekapcsolták az adást. Az eddigi adatok alapján többnyire 1-2 százalék marad a végére, aki semmilyen vételi móddal nem rendelkezik.

Éppen e kiváró magatartás, illetve az Antenna Hungária helyzeti előnye miatt meglehetősen bizonytalanok a szolgáltatók, hogyan is lehetne ráhajtani a lekapcsolásban érintettekre. Az NMHH elvileg 470 ezer háztartást keres fel országszerte, ahol felméri a szociális rászorultságot, majd felvilágosítják őket a vételi lehetőségekről, és végül "átállítják őket valamire".

Kendi Péter, a PR-Telecom kereskedelmi igazgatója elmondta: vannak elképzeléseik arra, hogyan lehetne az analóglekapcsolásban érintettek felé kommunikálni, de ők maguk is úgy hiszik, hogy itt alapvetően az Antenna Hungáriának van keresnivalója. Úgy becslik, a kábelszolgáltatók 1-2 százaléknyi olyan emberre számíthatnak, aki a lekapcsolás nyomán az ő szolgáltatásaikra vált. Ráadásul nem egységes tömbben élnek az érintettek, így az egyes szolgáltatóknak kisebb létszámokra kellene ráhajtaniuk, ez viszont nem feltétlen éri meg.

A lakossági kivárásnak a bizalmatlanság is az oka Tóth András szerint. A fogyasztók már többféle átállási dátumot hallottak, és ezért nem mozdulnak, amíg nem érzik muszájnak. Különösen igaz ez az idősebbekre, akik a leginkább érintettek, mivel a legnagyobb eséllyel "háromcsatornások".

Forrás: HWSW

Logisztikai gondok jöhetnek

Posta Tibor, a a végfelhasználóknak antennákat és egyéb vételi eszközöket forgalmazó P-Sat ügyvezetője szerint az érdeklődés nőtt a tévénézők részéről, de a vásárlási kedv még nem. Rávilágított: a kivárás mögött az a számítás is meghúzódik, hogy sokan hallottak az állami támogatás lehetőségéről, és most arra kíváncsiak, ők maguk beleférnek-e ebbe.

A szakember a külföldi tapasztalatok alapján azt valószínűsíti, hogy a konkrét lekapcsolást megelőző két hétben és az azt követő két hétben nőhet meg ugrásszerűen a kereslet a szükséges eszközök iránt, ami akár átmeneti hiányhoz is vezethet a kereskedőknél.

 

Infóhiány minden szinten

Vörös Csilla azt tapasztalta, hogy a kereskedők sem mindig vannak teljesen képben azzal kapcsolatban, hogy mely készülékek megfelelőek és melyek nem. Posta Tibor szerint az képtelenség is, hogy a nem specifikusan ezekre a termékekre szakosodott kiskerdeskedelmi láncok dolgozói - a legnagyobb jószándék ellenére is - megfelelően képben legyenek. Felvetette e téren az Antenna Hungária és az NMHH felelősségét is.

Utóbbira válaszul Jurásek Sándor elmondta: az Antenna Hungária értékesítési hálózata 600 tag fölött jár, s a reményeik szerint elérheti majd az ezret. A hivatalos partnerek pedig képzést kapnak a cégtől, azt ugyanakkor elismerte, hogy hibák lehetségesek, és nem tudják teljesen ellenőrizni a felkészültségüket.

Kérdés, hogyan lehetne a nézőktől felkészültséget, tájékoztottságot várni, mikor például sem a helyi tévék, és bizonyos esetekben az eladók sem teljesen tudják, mi is fog történni, s erre mi a megfelelő műszaki megoldás.

A kommunikációval Sebestyén Péter, a Samsung alelnöke sem volt elégedett, aki azt tapasztalja, hogy inkább csökken az érdeklődés, mint nő. Úgy látja, a zömében fiatal eladók már egy olyan világba nőttek bele, amelyben a sok csatorna "csak úgy jött" így nekik tényleg el kellene magyarázni, hogy mi az analóglekapcsolás és az azt illető tájékoztatás tétje.

Vidus Gabriella, az RTL Klub kereskedelmi igazgatója szerint már eleve hibás az a hozzáállás, hogy azt feltételezik: az emberekben megvan "a digitális tudás", ez ugyanis nincsen meg. Hozzátette: a szakma egy részére is ugyanez igaz, így például a nagy tévék és az Antenna Hungária egyaránt roadshow-ztak az ügynökségek körében, hogy elmagyarázzák a lekapcsolás pontos következményeit. Szerinte az a gond, hogy mindenki kommunikál valamit, de elsikkad az az alaptudás, amelyet a cégek adottnak vesznek - hibásan.

Összefoglalásul elmondható: a kommunikáció sokféle, gyakran bonyolult, túlkódolt, vagy épp nem a fogyasztók igényeihez hangolt. Gondot okoz, hogy maguk az érintett szolgáltatók is tudáshiányosak időnként. Szintén nehezíti az átállás zökkenőmentességét a lakosság alacsony bizalmi szintje, rossz anyagi helyzete (a dekódervásárlás is megterhelő lehet, nemhogy egy új tévé beszerzése), illetve "kádárista" attitűdje is, mely szerint ez az egész egy macera, amit egyelőre meg lehet úszni, s majd akkor kezdenek vele valamit, amikor nem jönnek be a csatornák. Amíg tehát a szolgáltatók nem tudják azt a gondolatot eljuttatni a fogyasztókhoz, hogy a folyamatnak hozzáadott értéke van, addig marad a kivárás és a pangás, s mint Kendi Péter mondta: "a dolog igazi reklámja az lesz, mikor lekapcsolják a villanyt".