2012. január 04.

Mit keres Murdoch a Twitteren?

A tech média csak reménykedik, hogy nem megvenni akarja a mikroblog szolgáltatást.

A tech média csak reménykedik, hogy nem megvenni akarja a mikroblog szolgáltatást.
Rupert Murdoch (forrás: Wikipedia)

Még csak 2011. december 31-én jelent meg a Twitteren a médiamágnás, de máris több mint 100 ezer követője van. Ő maga eddig 24 tweetet követett el, s mindössze hét főt követ. Maga a Twitter egyik vezetője erősítette meg, hogy a fiók valóban Rupert Murdoché. (Ami nem is ártott, mert legutóbb úgy hitelesítettek egy celeb fiókot, hogy amögött végül nem az illető volt.)

Ami miatt mégis nehéz elhinni, hogy maga Murdoch ereszkedett le a twitterezők közé, az a médiamogul eddigi hozzáállása az online tartalomhoz, legfőképp az ingyeneshez. Ahogyan többek között a Telegraph kiemeli: nagy fegyvertény lehet az a mikroblog szolgáltatásnak, hogy egy ilyen beállítódású véleményvezér is nyit a digitális önmárkázás felé.

Az elmúlt időszak Murdoch-botrányait tekintve ez persze nem meglepő. Ezek nem csupán őt, hanem a családja egészét érintették. A telefonlehallgatási botrány az ő hírnevét is rombolja, még akkor is, ha az elsősorban a fiát, James Murdochot érinti, akiből már a News Corp. részvényeseinek is kezdett elege lenni.

Kérdés, hogy hogyan fog állni az őszinte, emberközeli, személyes kommunikáció a gyökeresen más képpel bíró Murdochnak. Illetve, mint minden közösségi médiás aktivitásnál, kérdés az is, hogy hogyan lesz ideje, meddig lesz kedve a twitterezéshez. Nyilvánvaló, hogy ennyi követő "gondozása" már profi munkát igényel, de ha maga Murdoch nem vonódik be, nem működik a Twittertől várt hatás.

Már ha bármit is komolyan vár attól, hogy Twitter-fiókot nyitott. Több tech médium, s a fentebb idézett Telegraph is megjegyezte: reménykedjünk, hogy megjelenése nem annak a jele, hogy megvenné a szolgáltatást. Murdoch ingyenes tartalomhoz fűződő viszonyán túl a MySpace sorsa okán is aggódik a netes közvélemény e része. Igaz, utóbbi közösségi hálózatnak leginkább a Facebook tette be a kaput. Tény azonban, hogy Murdoch 580 millióért vette meg a MySpace-t, és 35 millióért tudta csak elpasszolni.