2014. április 07.

Mit tanulhatunk a környező országok online médiájától?

Csehország, Románia és Szlovákia online médiapiaci trendjeiről készíttetett tanulmányt az MTE. Bemutató április 17-én.

Csehország, Románia és Szlovákia online médiapiaci trendjeiről készíttetett tanulmányt az MTE. Bemutató április 17-én.

Miközben folyamatosan követjük a legújabb amerikai vagy nyugat-európai médiapiaci fejleményeket, a közvetlen szomszédságunkban lévő országok piacaira gyakran alig figyelünk oda. Pedig a közép-kelet európai régió online piaci trendjeiből sokat tanulhatnak a magyar médiamenedzserek is. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) megbízásából, az NMHH finanszírozásával Kelemen Gábor által készített, hiánypótló tanulmány elsődleges célja az, hogy bemutassa a legfontosabb médiapiaci és infokommunikációs körülményeket, amelyek az egyes országok vizsgált online szolgáltatásait sikeressé, piacvezetővé tették a helyi médiapiacon.

A tanulmány két nagy pilléren nyugszik: egy általános médiapiaci és infokommunikációs helyzetértékelésen, illetve az egyes országok médiapiacait ismertető országtanulmányokon. Néhány tanulságot kiemelve az eseményen részletesen bemutatandó elemzésből: a felhasználók körében a legnépszerűbbek online tevékenységek – Magyarországhoz hasonlóan – elsősorban az alapszintű szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. Ezek közé tartoznak az információ keresése árukról és szolgáltatásokról, az online újságolvasás, közösségi médiahasználat, az oktatással, továbbképzéssel kapcsolatos információ-keresés, vagy az egészségügyi információk keresése. A három érintett országra együttesen jellemző az online újságok rendkívüli népszerűsége.

Mindhárom ország TOP10 szolgáltatásának listáját a hírszolgáltatással kapcsolatos honlapok uralják. Ezzel párhuzamosan általános jelenség a nyomtatott lappiac fokozatos térvesztése mind az olvasottság, mind a hirdetési tortából való részesedés tekintetében.

A részleteket a tanulmányt bemutató rendezvényen, illetve az azt követő kerekasztal-beszélgetésen hozzák nyilvánosságra. A bemutató után a tanulmányt és annak vezetői összefoglalóját is ingyenesen hozzáférhetővé teszik az MTE blogján.

Időpont: 2014. április 17. csütörtök, 18.00

Helyszín: Magyar Telekom székház, Tőlösi terem, Budapest 1013, Krisztina krt. 55.

Résztvevők:

  • Kelemen Gábor (közgazdász, stratégiai tanácsadó, a tanulmány szerzője)
  • Mihók Attila (a Ringier ügyvezető igazgatója, a Népszabadság elnök-vezérigazgatója)
  • Kálmán Tamás (a Týždeň – W Press kereskedelmi igazgatója)
  • Steff József (a Sanoma kereskedelmi igazgatója)
  • Moderátor: Tófalvy Tamás (az MTE főtitkára, a BME tanársegédje)

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéshez a szervezők a contact@mte.hu címre kérnek küldeni egy üres levelet, a tárgymezőben a következő szöveggel: „MTE+CEE”

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

14 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)