2018. március 29.

Mit tudnak a britek, amit az amerikaiak nem?

Tíz országot érintő kutatást végzett a digitális gazdaság hatékonyságával kapcsolatban a Dentsu Aegis Network.

Életünk gazdasági vonatkozásai egyre inkább áthelyeződnek a digitális világba: gondoljunk csak az internetes vásárlásra, az online banki ügyintézésre, vagy akár a kriptovalutákra. Adja magát a piaci szereplők számára húsbavágó kérdés: hogyan viszonyul mindehhez a folyamat legfontosabb tényezője, az ember? Erre volt kíváncsi a Dentsu Aegis Network, amikor az az Oxford Economics közreműködésével 10 országot érintő kutatást végzett a digitális gazdaság hatékonyságával kapcsolatban. Az eredmény meglepő: a kiegyensúlyozott működésben sokkal többet nyom a latba a széles társadalmi hozzáférhetőség, mint a technológiai fejlődés gyorsasága.

A 20 000, különböző nemzetiségű válaszadó visszajelzésein és további szekunder kutatáson alapuló felmerés tíz olyan országot érintett, melyek vezető szerepet töltenek be a digitális gazdaság terén. Három kritérium alapján zajlott a rangsorolás. Az első a dinamizmus, mely a technológiai fejlődés sebességét vizsgálta. A második a hozzáférhetőség: ez megmutatta, hogy a társadalom egésze milyen arányban profitál a digitális gazdaság előnyeiből, mennyire elterjedt és elérhető eszközeinek használata. A harmadik a lakosság digitális gazdaságba vetett bizalma volt - írják.

A legfontosabb tanulság, hogy a gyors technológiai fejlődés önmagában nem növeli a digitális gazdaságba vetett bizalmat, sokkal jobban függ a hozzáférhetőség mértékétől – ennek köszönhető az Egyesült Királyság első helyezése az összesített listán. Ugyanezt bizonyítja, hogy a dinamizmus kategóriában csak nyolcadik (összesítettben harmadik) helyezett Kína lakossága bízik leginkább a digitális gazdaságban. A kutatásban és fejlesztésben élen járó Egyesült Államokat viszont annyira megrázták a felhasználó adatokkal való visszaélésekkel kapcsolatos botrányok, hogy csak második az összesített listán.

A fentiek alapján államnak és piacnak egyaránt érdeke a digitális gazdaság iránti elkötelezettség növelése. A tanulmány szerint ezt két tényező segíti: az oktatás és a transzparencia. A személyes adatok kezelésével kapcsolatban egyre érzékenyebbek a felhasználók: az állami és piaci szereplők úgy növelhetik a bizalmat, ha átlátható, könnyen hozzáférhető szabályzattal és működőssel rendelkeznek erre vonatkozóan. A tanulás szempontjából pedig kulcsfontosságú, hogy mind a közoktatásban, mind a munkahelyi tréningeken naprakész, azonnal hasznosítható tudásra lehessen szert tenni, ahogy a megszerezett készségek folyamatos használatának biztosítása is elengedhetetlen.

A Lidl 210 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását

1 napja

A már bejelentett intézkedések mellett csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával.