2011. február 03.

Mit várhatunk 2011-ben? IV.: ne igyunk előre a medve bőrére

A médiapiaci szakemberek látnak pozitív jeleket, ám túlzás lenne kicsattanó optimizmusról beszélni. Most Kozák Ákos mondta el a véleményét 2011-ről.

A médiapiaci szakemberek látnak pozitív jeleket, ám túlzás lenne kicsattanó optimizmusról beszélni. Ezúttal Kozák Ákosnak, a GfK Hungária ügyvezető igazgatójának 2011-re vonatkozó becslését közöljük. Egy dolog biztos: a kiszámíthatatlanság.
Kozák Ákos

"Nincs szakértő, aki felelősen és átfogó elemzések, modellezések híján válaszolni tud arra a kérdésre, hogy mi lesz idén. Mindamellett azt mondom partnereinknek, különösen a disztribúciós ágazat szereplőinek, hogy ne igyanak előre a medve bőrére, mert a várható többletjövedelem megtakarításokba, a hitelek visszafizetésébe és a kiskereskedelmi fogyasztásba egyaránt visszaáramolhat. De akkor még nem beszéltünk az utazásokról és más irányú fogyasztói kiadásokról (amelyek egyébként jelentősen visszaestek az elmúlt években).

Azaz: a fogyasztás növekedésével az év második felétől számolhatunk, de ennek mértéke szerintem mérsékelt lesz. Nagy kérdés az öngondoskodás iránya, az ezzel kapcsolatos affinitás változása. Például az is elképzelhető, hogy megélénkül a biztosításpiac, és ez viszi el a jövedelemtöbbletnek egy részét. Továbbá most még az sem kiszámítható, hogy a kiskereskedelmen belül hová áramlik a pénz. Elképzelhető, hogy a tartós fogyasztási cikkek lesznek a relatív nyertesek, hiszen itt volt az elmúlt évek legjelentősebb visszafogása.

Ami a kutatási szektor és a hozzá szorosan kapcsolódó médiaipar helyzetét illeti: ezek most talán kevésbé fognak szorosan összefüggeni a fogyasztással, végeredményképpen a megrendelői kör üzletmenetével. Ezt azért gondolom, mert tapasztalok útkeresést a vállalatok részéről, van némi tanácstalanság azt illetően, hogy mi lesz a posztválság időszakában és a sajátos belső fogyasztási környezetben" - mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója a 2011-es évre vonatkozó körkérdésünk keretében.

 

A 2011-es médiapiaci várakozásokat firtató körképünk teljes egészében elolvasható a Médiapiac 2011 1-2. számában, amely február 3-án, azaz ma jelenik meg!

Címkék: 2011 trend gfk

Ezt az 5 dolgot rontják el a cégek a weben

19 órája

A vállalatok számára az online tér kiemelt fontosságú marketingeszköznek számít, hiszen a cég az interneten keresztül tudja bemutatni magát, építeni a márkáját.