A távközlési vállalatok hagyományos bevételi forrásait nyomás alá helyezték az olyan digitális tartalomszolgáltatók, mint a Netflix és a Spotify, valamint az azonnali üzenetküldést biztosító közösségimédia-alkalmazások. A Telenor ennek ellensúlyozására a mobilhirdetési piacon tevékenykedő önálló üzleti egységet alapít Ázsiában – jelentette be Sigve Brekke vezérigazgató.

A mobilhirdetési piac világszerte gyorsan fejlődik, de különösen erős a fellendülés a fejlődő országokban, ahol sok felhasználó még csak most jut hozzá első okostelefonjához.

Nagyon sok digitális játékos lép be az értékláncba. Ez a helyzet a mobilcégek számára kihívást jelent, most kell meghoznunk a döntéseket arról, mihez szeretnénk kezdeni a jövőben

- mondja Brekke.

A Telenor reklámpiaci stratégiája a nemrég felvásárolt amerikai Tapad startupon alapul, amely lehetővé teszi, hogy az egyes felhasználók különböző eszközein releváns hirdetéseket jelenítsenek meg.

A cég 211 millió előfizetőjének több mint 90 százaléka a hat ázsiai piacról kerül ki – melyek között Banglades, Pakisztán és Thaiföld is megtalálható. Az eMarketer által 100 milliárd dollárosra becsült mobil reklámpiac kétharmadát ugyan még az érett piacok adják, de a fejlődő országokban a bővülés évről évre kétszámjegyű, miközben a hagyományos távközlési szolgáltatások bevételei globálisan csupán 1 százalék körüli mértékben bővülnek.

A digitális szolgáltatások tavaly csupán a Telenor bevételeinek 2 százalékát adták. A vezérigazgató szerint olyan mélyre nem mennének, mint a zenei tartalmakat vagy videóstreaminget kínáló egyes versenytársaik, de a mobilhirdetési piacon terjeszkednének – akár kisebb felvásárlásokkal is.

Forrás: Reuters