Horváth Ambrus, Varga Tamás 2014. június 18.

More Magic, Less Logic

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Íme, a harmadik nap összefoglalója.

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Íme, a harmadik nap összefoglalója.

Reggel azt hallottuk, hogy az optimista emberek boldogabbak. Szóval optimistán tekintettünk a keddi programra. Aztán kicsit pesszimisták lettünk.

Laura Desmond szerint 3 frissen induló cégből csupán 1 éri meg az 5 éves szülinapját. Az ok, hogy nem tudunk tükröt állítani magunknak. Az agyunk nem engedi. Feltételezésekre építünk és téveszméket kergetünk, amikor imádott termékünk kerül szóba. A másik TED előadó, Beau Lotto szerint az is jellemző ránk, hogy rossz kérdéseket teszünk fel. Csak egyre koncentráljunk: Miért? Alkalmazzuk bátran a legapróbb döntésünknél is, hiszen az Apple is így lett sikeres.

Számtalan márkát látunk kiemelkedni a többiek közül, csupán amiatt, mert máshogy beszélnek az emberekkel. Üzenetükkel, eszközhasználatukkal eltérnek a megszokottól. Mert így könnyebb sikeres márkát építeni. Brian Millar szerint ne nézzük az átlag fogyasztót, mert őt nem érdekeljük. Azokra gondoljunk, akik tényleg törődnek a termékünkkel. A mérések eredményét pedig le kell fordítanunk az emberek nyelvére.

Sosem gondoltuk volna, hogy ki lehet üríteni a palota nagytermét 10 perc alatt, de Marissa Mayer kisasszonynak majdnem sikerült. 12 óra előtt még kígyózott a sor az auditórium előtt, helyet pedig csak elvétve találtunk. Aztán a vezérigazgató magvas gondolatokat nélkülöző tumblr-tömjénezése gyorsan megtizedelte a közönséget. De az is lehet, hogy a Yahoo-jingle tett be nekik, amit két videó végén is kénytelenek voltak meghallgatni.

Aki esetleg a pr szagú előadások mellett már a mobilt is nagyon unja hurcolni, azoknak van egy jó hírünk. Nikesh Arora elárulta, hogy a Google gőzerővel dolgozik az Iris névre keresztelt projekten. A kontaktlencsébe épített számítógép ötlete nem új keletű, de várnunk kell még jó pár évet, hogy leemelhessük a boltok polcairól. Mindenesetre Arora tudja a tuti receptet egy jó előadáshoz. Ne beszélj marketingről, ha reklámszakemberek közé mész! Szép videókkal többet érsz el, mint amilyen ez a Loon projektről készült összefoglaló is. Elgondolkodtató volt hallani azt is, milyen észrevétlenül tűnt el az életünkből a DVD-lejátszó, vagy a videokamera. Jóslata szerint hamarosan a készpénznek és a laptopnak is búcsút inthetünk.

De a változásoknak ezzel nincs vége. Sajnos még ma is fel kell állnunk a távirányítóért, vagy be kell pötyögnünk új ismerőseink telefonszámát ahelyett, hogy csupán összeérintenénk a készülékeket. Arora szerint olyan jövő vár ránk, ahol minden kapcsolatban áll. Hamarosan lekapcsolhatjuk a tévét, beállíthatjuk a fűtést, elindíthatjuk az autót, és bezárhatjuk majd a bejárati ajtót a telefonunk segítségével.

A díjátadó egy pillanata