A klímaaktivista egy svéd orgánumot irányított egy egész napig, de egy hirdetés miatt meglehetős ellentmondásba keveredett.

A 17 éves, Asperger-szindrómás lány egy svéd lapnál, a Dagens Nyheternél volt főszerkesztő egy napra, amelynek vasárnapi számában egész oldalas hirdetést szenteltek a BMW-nek - hívta fel az esetre a figyelmet a V4NA hírügynökség.

Az autógyártó cég a klímaaktivista mögé akart beállni, a hirdetésben ugyanis úgy hivatkoztak rá, mint a klíma számára legjobb márkára. Ráadásul a hirdetésben a szöveg úgy szerepelt egy táblára felírva, ahogyan Greta tüntetésein volt látható.

Sokan azonban úgy vélték, hogy a Greta által képviselt klímavédelmi elveket nem lehet összeegyeztetni egy olyan autógyárral, amely hatalmas motorokat gyárt az autóiba. Ulrika Good kommunikációs szakember szerint a hirdetéssel a BMW azt kockáztatja, hogy mindenkitől elidegeníti magát. Azok ugyanis, akiknek nem szimpatikus Greta, nem akarnak majd olyan autót vezetni, amelyet ő reklámoz, akik pedig szeretik a klímacelebet, azok nem akarnak olyan hirdetést látni vele kapcsolatban, amely a nagy motoros autókat reklámozza.

Jakop Dalunde pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy idén a BMW sokat költött arra, hogy az Európai Unióban lobbizzon a zöld autókra vonatkozó szabályok enyhítéséért. A svéd európai parlamenti képviselő azonban rámutatott, hogy most épp egy hirdetésért fizetett nagy összeget a gyár annak érdekében, hogy zöldnek láttassa magát a lapban.

Mások arra mutattak rá, hogy a hirdetés megjelentetéséről szóló döntés meghozásakor tulajdonképpen csak a pénz számított, illetve milyen érdekes, hogy Greta egy nagyvállalatot támogat.

További visszásság a hirdetés körül, hogy a Dagens Nyheter termékmenedzsere szerint Greta látta az összes hirdetést, mielőtt azokat betették volna a lapba. Ezzel szemben Greta már azt írta a közösségi oldalán, hogy nagyon be volt határolva az ő munkája. Pedig állítása szerint még jelezte is, hogy nem lehet a klímaváltozásról komoly anyagokat írni, ha közben olyan hirdetéseket jelentetnek meg, amelyek tárgya káros hatással van a környezetre.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Greta Thunberg (@gretathunberg) által megosztott bejegyzés

Címkék: bmw greta thunberg v4na