A klasszikus, interneten zajló álláskeresés már a múlté, ma a jobbra-balra „húzogatás” a módi. Hogy ez mit jelent, arról a Zyntern alapítóit, Megyeri Mirtillt, Balogi Attilát és Barathi Tamást kérdeztük.

„A zyntern.com egy új gyakornoki és pályakezdő-állásportál, amelyet úgy álmodtunk meg, hogy egyszerre feleljen meg az Y és a Z generációs munkakereső fiatalok és az őket kereső toborzási szakemberek igényeinek. A portál alapvetően webes felületen érhető el, ahol néhány perc alatt készíthetők munkavállalói profilok és céges bemutatkozó-oldalak, valamint adhatók fel és érhetők el álláshirdetések.” – mondta lapunknak Megyeri Mirtill társalapító, aki a vállalkozás kommunikációjáért és népszerűsítéséért felel.

Az oldalt úgy alakították ki, hogy mind az álláskeresők, mind a hirdetők a lehető legegyszerűbb módon használhassák, hangsúlyozta lapunknak Balogi Attila, a termékfejlesztésért felelős társalapító. Elmondása szerint minden pillanatban a regisztrált felhasználók beállításainak megfelelő pozíciókat keresi a rendszer, és azonnal jelez, ha talált hozzájuk illő állást. Nem mellesleg a felhasználók bármikor generálhatnak és letölthetnek maguknak PDF formátumban egy CV-t, amelyet bárhol használhatnak. Ha pedig az értesítések alapján tetszik nekik egy lehetőség, egy gombnyomással már jelentkezhetnek is az állásra.

A másik oldal dolga is pofonegyszerű: pillanatok alatt kialakíthatják a cégek saját profiljukat, mely alkalmas munkáltatói márkaépítésre. Fel lehet tölteni képeket, videókat, infókat, beszámolókat, a pozíciókhoz pedig lokációt rendelhetnek, így térképes módban is kereshetővé vállnak az állások. A rendszeren keresztül alapvisszajelzéseket állíthatnak be, és ezeket akár esetenként testre szabhatják.

A Tinder és a LinkedIn után szabadon

A Zyntern olyan speciális algoritmussal rendelkezik, amelynek köszönhetően képes a munkakeresőket és a munkaadókat kölcsönösen megadott preferenciák alapján „matchelni” – tudtuk meg a szakembertől. Tekintettel arra, hogy a munkakeresési folyamatok egyre inkább mobiltelefonra terelődnek át, a legnépszerűbb appok felhasználói élménye köszön vissza a ZynternMatch alkalmazáson.

Az applikáció tartalmi felépítésében a LinkedInre emlékeztet, míg a munkakeresők számára a felhasználói élmény a Tinderéhez hasonló: egy tutorial segítségével rövid idő alatt kitölthető szakmai profil alapján a munkakereső megadott elvárásaihoz, preferenciáihoz passzoló állások úgynevezett munkakártyák formájában jelennek meg. Az alkalmazásban jobbra, illetve balra húzással, esetleg pineléssel (mentéssel) döntheti el a fiatal, hogy érdekli-e, vagy sem az adott állás. Azt követően, hogy jobbra „döntötte” a munkakártyát, és elküldte jelentkezését egy pozícióra, azonnal tájékoztatást kap erről a munkaadó, aki egy gomb megnyomásával fogadhat vagy elutasíthat, automatikus válaszüzenet továbbításával.

Ami a Zynternt igazán erőssé teszi, az az, hogy a munkakeresői vagy a céges profil és álláshirdetés létrehozását követően, amely a regisztráló alaposságától függően tíz-húsz percet vesz igénybe, gyakorlatilag azonnal megtalálhatják egymást a felhasználók. Minden azon múlik, hogy a kölcsönösen megadott elvárások és preferenciák hány „matchet” eredményeznek.

A Zyntern csapata szeretné végigvezetni a fiatalokat a pályaorientációs szakaszukon. A 16 és 26 év közöttiek itt megtalálhatják az időszakos diákmunkájukat, a szakmai gyakorlatukat, a hosszú távú gyakornoki programjukat és a pályakezdő-pozíciójukat is. A felhasználók akár öt-hat alkalommal is igénybe vehetik a segítségüket, bár ahogy jelenleg ugrálnak a cégek és a státuszok között, ez a szám hét-nyolc is lehet. A munkaadók egyébiránt a pályakezdő szót az egy–három év tapasztalattal rendelkezők körére használják. „Nálunk is felbukkantak már ilyen állások, és van is pár tucat 28 éves vagy idősebb userünk is” – szögezte le Balogi.

Miért éri meg nekik?

Jelenleg ingyen hirdethetnek az oldalon a cégek, a cél az, hogy kipróbálják, és visszajelzést adjanak. A Zyntern kikéri a véleményüket a további fejlesztésekkel kapcsolatban is, aztán ősztől bevezetik a prémium szolgáltatásokat, melyek már fizetősek lesznek.

„Bevételeink négy pilléren nyugszanak: kiemelt és targetált, illetve egyéb social media hirdetések, valamint egyetemi marketingszolgáltatások. Továbbá el lehet dönteni, hogy a cégek hány userrel szeretnének kapcsolatba lépni, tehát a találatok és a legjobb jelentkezők után fizetnek. A portál és az applikáció a munkakereső fiatalok számára ugyanakkor díjmentesen lesz használható a jövőben is” – mondta el a szakember, majd hozzátette, nem az egyszerű hirdetés a cél, hanem a matching, azaz hogy a legmegfelelőbb jelöltek kerüljenek a nekik való pozícióba. Mindenki számára időt és energiát szeretnének megtakarítani, hiszen a munkaadók sem akarnak feleslegesen önéletrajzokat nézegetni.

Ami a jövőt illeti

„Egyelőre még béta-üzemmódban működik az oldal, a tesztidőszak számunkra a visszajelzések gyűjtéséről, a felület és az alkalmazás működésének tökéletesítéséről szól.

A fiatalok ugyanakkor már most is kedvelik, hogy néhány perc alatt – akár a telefonjukról – CV-ket hozhatnak létre, hogy fotós, videós tartalmat és számos egyéb információt találhatnak a cégekről, és nem utolsósorban hogy az irodák helyét, otthonuktól, iskolájuktól való pontos távolságágát is megnézhetik. A munkaadók a Zyntern révén egyszerűen és célzottan léphetnek kapcsolatba a számukra releváns jelöltekkel, bonyolult adminisztráció nélkül adhatnak fel egyedi, vonzó hirdetéseket, és építhetik cégeik munkáltatói márkáját különböző eszközökkel” – nyilatkozta Barathi Tamás üzletfejlesztésért felelős társalapító.

A cégnek közép- és hosszú távon célja, hogy a kelet-közép-európai régióban is ismert, vezető álláskereső platformmá váljon. 2017 vége és 2018 eleje már a nemzetközi tesztelésről is szól: négy-öt piacon fognak megvizsgálni egy-egy egyetemi várost, a legjobban teljesítő helyeken pedig céljuk a gyors piacra lépés, amihez keresik a befektető partnereket. Olyan megoldásokra van szükségük, amelyek nemzetközi lehetőségek keresését és toborzást tesznek lehetővé egyszerűen, gyorsan.

Zyexit?

„A Zyntern meglehetősen fiatal, ebben a szakaszban nem lehet még szó felvásárlásról. Vannak viszont komoly nemzetközi szereplők Nyugat-Európában, akik számára érdekes lehet egy jól prosperáló, Közép-Kelet-Európában tevékenykedő szolgáltatás” – mondta Megyeri Mirtill.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Facebookon és egyéb közösségi platformokon szerveződő álláskereső-csoportok mennyire jelentenek konkurenciát, amire a szakember azt válaszolta: „Semennyire, sőt… Mi is használjuk ezeket az oldalakat, innen is érkeztek már regisztrálók. Az ilyen típusú felületeken ömlesztve találhatók a betöltetlen pozíciókról szóló bejegyzések. Nem lehet szűrni, nehézkes visszakeresni, és nem lehet tudni, hogy a státusz még élő-e, vagy sem. Ha például marketinges munkát keresek, akár órákig is görgethetem a posztokat. Kinek van erre ideje?”

(Ez az írás a Médiapiac 2017/7-8-as számában megjelent cikk szerkesztett változata.)

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.