2013. július 31.

Muszáj költeni

Gondolkozz digitálisan! néven indított kerekasztal-sorozatot májusban a Médiapiac és a Thinkdigital.Másodszor ICT-cégek marketingeseivel beszélgettünk

Gondolkozz digitálisan! címmel indított kerekasztal-sorozatot májusban a Médiapiac és a Thinkdigital. Második alkalommal az ICT-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés első része következik.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap május-júniusi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Első rész.

Gondolkozz digitálisan! A második kerekasztal-beszélgetés

Hasonlóan első, FMCG-márkatulajdonosok részvételével megrendezett kerekasztal-beszélgetésünkhöz az ICT-cégek szakemberei sem számolhattak be büdzsébőségről. Ez önmagában nem jelent meglepetést, ugyanakkor – ahogyan Szabó Béla, a Vodafone marketingkommunikációs igazgatója kiemelte – a telekommunikáció olyan szegmens, ahol egyszerűen költeni kell, mivel a fogyasztók erre egyértelműen reagálnak. Kallós András, a Telenor marketingkommunikációs igazgatója hozzátette: a fogyasztók valójában arra reagálnak, ha egy-egy cég nem költ, tehát a tét a státusz megtartása minél (költség)hatékonyabban.

Némileg eltér a klasszikus telekomcégekétől az önmagát integrált ICT-szolgáltatóként definiáló T-Systems Magyarország helyzete, mely vállalat jelen formáját mindössze kilenc hónapja nyerte el, öt elődcég összeolvadásával. Mint Bánhegyi Zsófia, a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta: az egyesített cég bevezetését tavaly "szép", tisztán márkaépítő célú, széles eszköztárral operáló teljes körű ATL-kampánnyal támogathatták. Ezt követően idén már a bevezetett brandre épülő, a nagyvállalati B2B-értékesítést közvetlenül segítő, az egyes kompetenciákat bemutató BTL-hangsúlyú kommunikációs aktivitás került előtérbe.

Különösebb büdzsécsökkenést nem vár, ellenben jelentős átrendeződést prognosztizál Grósz Judit, a Microsoft fejlesztési és platformüzletágának igazgatója. Az olyan típusú cégek, mint a Microsoft, alapvetően a partner-ökoszisztémán keresztül értékesítenek, a marketingkommunikáció hagyományosan arra rendezkedett be, hogy "eszközöket hirdetünk partnereken keresztül". Az IT demokratizálódása ("bring your own device" trend) ugyanakkor azt hozta magával, hogy e vállalatoknak is közelebb kell kerülniük a végfelhasználóhoz, ami a marketingkommunikáció területén a B2C-jelenlét és -költések erősödését eredményezi.

Hasonlóan függ a partnerek marketingtevékenységétől a Samsung is. Büttl Krisztián marketingigazgató mindazonáltal azzal árnyalta a képet, hogy a vállalatnál elérhető számos termékcsoport között is vannak különbségek: a mobil- és az IT-területek egyértelműen fókuszban vannak, más szegmensekben stratégiai cél a piacvezető szerep megőrzése, megint másokra pedig – a piaci folyamatok alakulása miatt – aktuálisan kisebb figyelem jut. A szakember szerint látványos, hogy az imázscélú aktivitások helyett a ROI-szemlélet kerül középpontba, számos KPI-mutatóval. Ezen belül is kiemelten a hatékonyság és az azt leíró mérőszámok rövid távú teljesülése értékelődött fel.

Csókási Zsolt, a Magyar Telekom e-business osztály vezetője is azt emelte ki, hogy a marketingköltések a hatékonyság irányába strukturálódnak át, ami azt jelenti, hogy felértékelődnek a mérhetőbb, követhetőbb digitális tartalmak. Ezek esetében ugyanis a hagyományos médiatípusokhoz képest könnyebben megállapítható, hogy az ügyfél mire pontosan milyen reakciót adott.

A következő részben arról esik szó, hogyan lehet "levinni a márkát a végekre" és mi ennek a tétje. Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashattok bővebben.