2012. augusztus 28.

Nagy üzlet van a video platformokban

A videotartalmak továbbításával foglalkozó cégek 2017-re megduplázhatják globális szinten a bevételeiket.

A videotartalmak továbbításával foglalkozó cégek 2017-re megduplázhatják globális szinten a bevételeiket.

2012 végére 2,1 milliárd dollárt termelhetnek globálisan a média- és szórakoztatóipari cégek videotartalmainak terjesztésével, menedszelésével foglalkozó különböző típusú video platformok - derül ki az ABI Research kutatásából. 2017 végére ez az összeg megduplázódhat, azaz a szektor globális bevétele elérheti a 4 milliárd dollárt. (A kábeltelevíziós és műholdas disztribútorokat is a szektor részének tekintették a számok meghatározásakor.)

A szektoron belül a CDN (content delivery network) kategória piacvezetője az Akamai, amely 2011-ben 475 millió dolláros bevételt produkált. Az online video platformok (OVP) közül a Brightcove a globális piacvezető, amely 2011-ben 64 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. Az MVP-k (managed video platform) között a Synacor végzett tavaly az élen 91 millió dollárral.

Bár első blikkre nehéz kiigazodni a betűszavak között, azoknak megvan a maguk jelentősége. Sam Rosen, az ABI Research munkatársa szerint a kisebb tartalomtulajdonosok számára az online video platformok lehetnek a nyerők, míg az MVP-k azoknak az operátoroknak lehetnek előnyösek, amelyeknek nincsen megfelelő tapasztalata a videószolgáltatások továbbításában. A CMS (content management system) jellegű megoldások a nagyobb, diverzifikált portfolióval bíró operátorokhoz passzolnak, amelyeknél igény merül fel a videoszolgáltatások központi kezelése iránt. Végül a CDN-k afféle jokerek, mert azok szinten minden fajta szereplő videologisztikai igényeit képesek kezelni - tette hozzá a szakember.