2018. január 11.

Napi 15 cigaretta helyett

Kutatók szerint a tartós magány az emberi egészségre olyan hatást gyakorol, mintha napi 15 cigarettát szívnánk el.

Hazai önkéntesek egy maroknyi csoportja arra vállalkozik, hogy egy 70 éve sikeresen működő francia szervezet (les petits frères des Pauvres) példája nyomán saját otthonaikban magányosan vagy ellátó intézményekben élő idős embereket látogatnak és vonnak be különböző tevékenységekbe.

Az elöregedő társadalom egyik legnagyobb kihívása, hogy egyre több idős él magányosan, sok esetben a családjától vagy a társadalomtól elszigetelten. Az elöregedés összetett szociális probléma, amely a demográfiai folyamatok, a fiatalok elvándorlása és a családi modellek alakulása miatt is egyre több embert érint. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él egyedül vagy távol a szeretteitől. Kanadai kutatások szerint a tartós magány emberi szervezetre gyakorolt hatása olyan, mint napi 15 cigaretta elszívása.

Erre a problémára ad megoldási javaslatot az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) által működtetett Idősek Barátai Program, amelynek keretében az önkéntesek intézményekben vagy saját otthonaikban elszigetelten élő idős embereket látogatnak heti rendszerességgel. Az önkéntesek többsége maga is nyugdíjas vagy ötven év feletti, akiket szakemberek készítenek fel az idősek látogatására, és munkájuk során rendszeresen kapnak szakmai támogatást.

A program kulcsa: az önkéntesség

A program működtetésének kulcsa az önkéntesség. Az önkéntesek nem csak a látogatásban, de szervezési, adminisztrációs feladatokban is részt vállalnak. Így olyan önkéntesek részvételére is lehetőség nyílik, akik a látogató tevékenységben valamilyen okból nem tudnak vagy nem akarnak részt venni, a programot azonban szívesen segítik.

Az ÖKA és a program elsősorban önkormányzatokkal és szociális intézményekkel működik együtt az idősek bevonásában, de magánemberek - egyedül élő idősek, illetve családtagjaik - jelentkezését is örömmel fogadja. Az idejüket felajánló önkéntesek mellett a program adományokat nyújtó segítőkre is számít.

Az időseknek akár csak egy-egy óra odafigyelés, személyes jelenlét is sokat jelent. A program keretében az önkéntesek igyekeznek minél több magányosan élő idős emberhez eljutni, hogy minőségi időt tölthessenek együtt. Az önkéntesek saját motivációból, szabadidejüket ajánlják fel egy számukra eleinte idegen, idős embernek.

„Már régóta megfogalmazódott bennem, hogy idősekkel kapcsolatos önkéntes munkát szeretnék végezni. Úgy éreztem, gyerekeken sokkal többen segítenek; az idősekre kevesebben gondolnak.” (Zsuzsi)

„Huszonéves koromtól – amilyen gyakran csak lehetett – adtam vért, és véradásaim száma meghaladta a százat. Ezt csak amióta gyógyszert szedek, hagytam abba, és azóta az önkéntes munka váltotta fel.” (Robi)