A technológiai fejlődés hozadékai nem egyértelműen pozitívak: bár a jövő jobbra fordulását illetően a magyarok is számítanak az innovációkra, sok félelem is él ezzel kapcsolatban az emberekben. A Vodafone 8 év után megújuló márkaidentitása az embereket a korábbinál sokkal inkább fókuszba helyezi, és a cégnek arra a meggyőződésére épít, hogy az új technológiák és a digitális szolgáltatások pozitív szerepet játszanak majd a társadalom formálásában és az életminőség javításában.

A magyarok meglepően optimista nemzet, legalábbis ezt igazolta az új arculatot megalapozó kutatás. Ebben megkérdezett honfitársaink 51 százaléka válaszolta, hogy úgy gondolja, a következő húsz évben javulni fog az életminőség, míg negatív irányú változásra csupán 24 százalék számított, és ezzel a vizsgált országok középmezőnyébe kerültünk. (Az minden országra igaz, hogy az életkor előrehaladtával a jövőt illető optimizmus aránya csökkenő tendenciát mutat.) A magyarok a tiszta energiaforrások és a személyre szabott egészségügyi megoldások mellett a technológiai fejlődéstől és a munka világának rugalmasabbá válásától várják a leginkább a változást.

A Vodafone a fogyasztók megkérdezése mellett jövőkutatókat is bevont az új márkaplatfrom kialakításába. Ennek eredményeként a „Power to you” szlogent 36 országban váltja le a „The future is exciting. Ready?” A szlogen első felét mindig az adott ország nyelvére adaptálva használják majd, míg a második rész – „Ready?” – megmarad angolul. Magyarországon így a fogyasztók a következő szlogennel találkozhatnak majd a reklámokban, óriásplakátokon és egyéb hirdetési felületeken:

„A jövő izgalmas. Ready?”

Carra Anita, a Vodafone Magyarország lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a Ready ebben az esetben nem csupán a „készen állsz?” szinonimája, hanem inkább egyfajta invitálás. A szót ismertnek és közérthetőnek tekintik, így nem tartanak attól, hogy a kétnyelvű szlogen zavart okozna a fogyasztók körében. A kutatási adatok alapján pedig az új pozicionálás a magyar ügyfelek beállítódásához is illeszkedik, a vizsgált kérdések tekintetében nem lógunk ki a sorból.

A vizuális identitás is letisztult: az ikonikus Vodafone speechmark („idézőjel”) logó mostantól fókuszba kerül minden marketinganyagon és marketingkommunikációs aktivitásban, a korábbi 3D-s megközelítés helyett pedig megjelenik 2D-s ábrázolásban. A változás – amely inkább evolúció, mint forradalmi átalakulás - a márka üzlethelyiségeiben is fokozatosan megjelenik majd.

A Vodafone 2017. október 6-án kezdi meg 33 éves története legnagyobb reklámkampányát, amelyhez az új márkaidentitáson alapuló tévészpotot a Ridley Scott Associates készítette. Carra Anita elmondása szerint a reklámfilmet Magyarországon nem tesztelték, de az eredményeit természetesen visszamérik majd.

 

Az új arculatnak megfelelően október 9-től megújul a Digitális Család weboldal is, melynek célkitűzése, hogy segítsen a szülőknek a digitális szakadék áthidalásában, és lehetővé tegye, hogy a gyerekek a tiltás helyett biztonságos módon használják az online szolgáltatásokat.

Szintén a családokat helyezi középpontba a Vodafone október 6-tól elérhető Family ajánlata, amely kedvező áron biztosít 3-6 Red Smart csomagot egy-egy család számára. Emellett a 16-24 éves családtagok extra adatkeretet kapnak, a legkisebbek pedig akkor is elérhetőek maradnak, ha az egyenlegük lenullázódna. Az ajánlatot bemutató reklámfilmet az új arculat nemzetközi irányelvei alapján már hazai csapat fejlesztette.

Az újdonságokat bemutató sajtóeseményen dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese arról is beszámolt, hogy folytatódik a hátrányos helyzetben lévő gyerekek felzárkóztatását célzó Digitális Iskola Program, melynek keretében a diákok a használatra kapott tablettel és adatcsomaggal próbálnak értéket teremteni. Ebbe a vonulatba illeszkedik a Vecsei Ákos által megálmodott Rebot projekt is, amelyben újrafelhasznált alapanyagokból, modern vezérléssel építenek különböző funkciókat ellátó robotokat a diákok.

Vecsei Ákos, a Rebot feltalálója diákok körében