2011. november 22.

Négyből csak három karácsonyfa alatt lesz ajándék

Az Olcsobbat.hu és az Ipsos szerint ráadásul az ötletekben sem bővelkedünk ajándékozáskor.

Az Olcsobbat.hu és az Ipsos szerint ráadásul az ötletekben sem bővelkedünk ajándékozáskor, inkább praktikus dolgokat adunk karácsonykor. Szokás szerint az utolsó pillanatra hagyják a magyarok a karácsonyi nagybevásárlást. Az viszont érdekes, hogy az ünnepi menünk továbbra sem spórolunk, pedig az ajándékokon igen.

Négyből három karácsonyfa alatt lesz csak ajándék - derül ki az Olcsobbat.hu és az Ipsos karácsonyi reprezentatív kutatásából, melyet az ár-összehasonlító oldal 2007 óta végez rendszeresen a magyar felnőttek körében.

A válaszadóknak mindössze 69 százaléka vásárol biztosan ajándékot, 27 százalék viszont biztosan nem költ meglepetésre. Utóbbi csoport aránya a férifak között magasabb: 32%. A felmérés szerint az utóbbi három évben folyamatosan csökken az ajándékozók aránya, amiben a válságnak lehet a legfontosabb szerepe.

Azok, akik ajándékoznak, nem annyira a kreativitásban, mint inkább a praktikumok terén jeleskednek. Az ajándékok között a ruházati cikkek, a kozmetikumok és a könyvek állnak az élen. Visszaesőben van évek óta a CD-DVD ajándékozási kedv, és a kozmetikumok is csökkenő tendenciát mutatnak. A korábbiaknál jobban hasíthatnak idén karácsonykor viszont a fehérneműk és a konyhai berendezések is.

Összességében minden ötödik felnőtt több mint 7 embernek keresgél meglepetést, ám idén átlagosan egy megkérdezett 5 embert tervez megajándékozni. Hogy ez mekkora fejtörést okoz, függ például a családi állapottól. A nők legnehezebben a gyerekeknek találnak ajándékot, míg a férje ajándékával 24 százalék van bajban. Eközben minden harmadik férfi nem tudja, mit vegyen a párjának.

A többség december előtt nem kezdi el az ajándékvásárlást, sőt, 15 százalék teljesen az utolsó hétre hagyja azt, ami nem jelent változást az előző évekhez képest.Az utolsó pillanatban "kapkodás" viszont a tudatosság növekedésével párosul. Jenei Péter, a Olcsóbbat.hu vezetője kiemelte: nő azoknak az aránya, akik utánanéznek egy-egy terméknek vásárlás előtt. Mostanra minden második ember a neten keres információkat, és egyre többen néznek utána az akcióknak és a konkurens áraknak. A válaszadók harmada így spórol.

A megkérdezettek kétharmada 30 ezer forint alatt költ majd ajándékokra, ez 2 százalékponttal nagyobb arány, mint 2010-ben. Ez azt mutatja, hogy valamivel kevesebb pénzük van az embereknek idén karácsonyi ajándékot venni. 86 százalék néz spórolós ünnepek elé: 42 százalék kisebb értékű ajándékokat keres, harmaduk utánajár, hogy a kinézett ajándékot hol kapja meg a legolcsóbban, míg az emberek negyede akcióban szerzi be a meglepetéseket. Miközben az ajándékokon spórolunk, a hasunkon egyáltalán nem: 100-ból mindössze 7 megkérdezett tervez takarékos karácsonyi menüt.

 

A kapcsolódó infografika elérhető alább kapcsolt dokumentumként.

Fekete berkenye lett az év pálinkája

28 perce

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adták át az Országház felsőházi termében.