2010. november 26.

Negyedelt szex

Lezárult a lifenetwork.hu egy hónapon át tartó szextesztje. Rengetegen válaszoltak, s az eredmény is meglehetősen érdekes.

Lezárult a lifenetwork.hu egy hónapon át tartó szextesztje. Rengetegen válaszoltak, s az eredmény is meglehetősen érdekes. Az Ország Szextesztjén kiderült például, hogy minden negyedik ember megcsalta már aktuális párját, és minden negyedik férfi fizetett szexuális szolgáltatásért. Összesen 222.124 ember töltötte ki a kérdőívet.

A Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület vezetésével összeállított kérdéssor hiánypótlás céljából jött létre, hiszen húsz éve nem készült olyan kutatás, amely rávilágított volna a magyarok szexuális szokásaira, és amelyre szexológusok és szexuálpszichológusok támaszkodhatnának. Az 50 kérdésből álló tesztet bárki kitölthette, természetesen teljes anonimitás mellett. A kérdéssor tesztelte az általános tájékozottságot, a szokásokat, de nem kerülte ki a szélsőséges viselkedések vizslatását és a tabukat sem.

Valamennyivel több nő töltötte ki a tesztet, mint férfi: 58-42%-os lett a nemek aránya. Válaszaikat már összesítették, és találtak olyan eredményeket, amelyeken még az értékelést végző szexuálpszichológus szakembereink is megdöbbentek. A teljes összegzést december 1-jén, Az Ország Szextesztje című showban hozzák nyilvánosságra, a LifeNetwork TV esti kiadásában. Gyimesi Andrea, a kutatást végző szexuálterapeuta szerint egyértelműen látszik, hogy a kapcsolat hosszával együtt változnak a szokások is.

Nem csupán arról van szó, hogy az együttlétek száma csökken, hanem átértékelődnek az addigi elvek is: az együtt töltött évekkel arányosan nő a megbocsájtás képessége, a megcsalások száma, illetve bizonyos esetekben a nyitott kapcsolat gondolata. Ezzel ellentétben például a 16-20 év közöttiek 80%-a azonnal otthagyná párját, ha úgy érezné, valami megváltozott. A teszt kapcsán választ kaphatunk majd arra, hogy ezek a szomorú változások törvényszerűek-e a 7 évnél hosszabb kapcsolatokban, vagyis milyen körülmények mellett marad meg leginkább a hűség és a szenvedély hosszabb kapcsolatok esetén is – mondta au Origo közleménye szerint.

Megdöbbentő, de a válaszok után tény: minden negyedik ember megcsalja párját. E kérdéskörben nincs a nemek között különbség, mind a férfiak, mind a nők 25%-a vallotta be, hogy félrelépett már. Elgondolkodtató az is, hogy minden negyedik férfi fizetett már szexért! Szintén érdekes, hogy a köztudat szerint a férfiak inkább képesek az érzelem nélküli együttlétre, azonban a Szextesztben a nők 68%-a szerint is létezik „csak szex” kapcsolat (a férfiak esetében 79%). Egyéjszakás kalandja pedig a nők 57, a férfiak 66%-ának volt már. December 1-jén, este 9-kor kiderül a felmérés teljes eredménye, amelyeket szakértők elemeznek és sztárvendégek véleményeznek a LifeNetwork TV két műsorvezetője, Sőreghy Zita és Csák Tamás moderálásával.

 

„Széndobálókat” keres a Heineken

22 órája

Fenntarthatósági témákra érzékeny egyetemistáktól, főiskolásoktól vár ötleteket ökológiai lábnyomának további csökkentésére a társaság.