2012. január 17.

Nem aggasztó a médiapiac helyzete

Vannak ugyanakkor olyan cégek, amelyek sérülékenyebbek. Ilyen például a Népszabadság, a TV2 vagy a Chello.

Vannak ugyanakkor olyan cégek, amelyek sérülékenyebbek. Ilyen például a Népszabadság, a TV2 vagy a Chello. A CMG kockázatkezelési csapata ugyanakkor nem lát olyan helyzetet ebben a szegmensben, ami indokolná a piacon tapasztalható brutális pesszimizmust. A médiapiac egyébként is a kevésbé kockázatos szektorok közé tartozik a nemzetgazdaságon belül - derül ki a 2008-2010 közötti mutatók alapján készült elemzésből.

Nem aggasztóak a médiaipari cégkockázatok - derül ki a Credit Management Group (CMG) kockázatkezelési csapatának elemézéséből. Ennek keretében 50 szereplő - 28 médiaügynökség, 8 print, 6 TV-, 3 rádió- és 2 online társaság- adatai alapján állították össze a magyar médiaipar kockázati térképét.

Miközben gyakran cikkeznek a sajtó haláláról, az elemzés szerint komoly kockázatot a print szegmensben egyedül a Népszabadság képvisel a pénzügyi mutatók alapján, ennek tulajdonosa, a hamarosan a kisebbségi tulajdonosokat is kivásárolni készülő Ringier ugyanakkor stabil. A Sanoma szintén a piros zónába került, e cénél egy egyszeri befektetés okozta a negatív eredményt.

A print szegmens kockázati térképe

A válság online média melletti túlélőjének tartott, szupermédiaként pozicionált tévés szegmens sem problémamentes. A TV2 és a tematikus csatornákat üzemeltető Chello például jelentős veszteséget mutat. Utóbbinál azonban a rossz eredmény elsősorban a piacépítéshez kötődő korábbi beruházásaihoz kapcsolódik.

Az elektronikus médiumok kockázati térképe

Az online szegmensben mind az Origo, mind az Index magas kockázati tartományba került  pusztán a pénzügyi adatok alapján. A CMG szerint ugyanakkor előbbi esetében a Magyar Telekom, utóbbinál pedig az erős pénzügyi befektető jelent hátteret a stabil működéshez.

Online kockázati térkép

Miközben a médiacégeknél nagy a változatosság, a médiaügynökségek esetében egységesebb a kép. Két-három olyan társaság van, amelynek vigyáznia kell magára, a többiek viszont mind alacsony vagy maximum közepes kockázati minősítést kaptak.

Médiaügynökségi kockázati térkép

Az elemzők kiemelik: a kockázat nem jelent feltétlen fizetésképtelenségi kockázatot, sőt, konkrét csődkockázatot sem. Utóbbit az akadályozza meg, hogy a legtöbb vállalkozás mögött erős szakmai vagy pénzügyi befektetők állnak - vélik.

"A nemzetgazdasági ágazatok között a média kockázati szempontból a kevésbé kockázatos szektorok közé tartozik" - mondja Schmidt Ákos, a CMG ügyvezetője. Ezt azzal indokolja, hogy mind eredményesség, mind általános pénzügyi mutatók tekintetében a piaci szereplők jellemzően stabilan gazdálkodtak az elmúlt években, jelentős szereplő nem vonult ki a piacról, illetve nem szembesülhettünk tömeges felszámolásokkal és csődeljárásokkal sem az ágazatban.

"A médiaipar viszonylagos stabilitása véleményem szerint a változó piaci környezetre adott gyors reakcióknak, a stabil tulajdonosi háttérnek és a nemzetközi know-hownak köszönhető" - teszi hozzá a szakember, aki szerint az idei bevételi várakozások mellett sem aggasztóak a cégkockázatok. Emögött a 2009-2010-es sokk kezelés viszonylagos eredményessége húzódik meg.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.