2012. január 17.

Nem aggasztó a médiapiac helyzete

Vannak ugyanakkor olyan cégek, amelyek sérülékenyebbek. Ilyen például a Népszabadság, a TV2 vagy a Chello.

Vannak ugyanakkor olyan cégek, amelyek sérülékenyebbek. Ilyen például a Népszabadság, a TV2 vagy a Chello. A CMG kockázatkezelési csapata ugyanakkor nem lát olyan helyzetet ebben a szegmensben, ami indokolná a piacon tapasztalható brutális pesszimizmust. A médiapiac egyébként is a kevésbé kockázatos szektorok közé tartozik a nemzetgazdaságon belül - derül ki a 2008-2010 közötti mutatók alapján készült elemzésből.

Nem aggasztóak a médiaipari cégkockázatok - derül ki a Credit Management Group (CMG) kockázatkezelési csapatának elemézéséből. Ennek keretében 50 szereplő - 28 médiaügynökség, 8 print, 6 TV-, 3 rádió- és 2 online társaság- adatai alapján állították össze a magyar médiaipar kockázati térképét.

Miközben gyakran cikkeznek a sajtó haláláról, az elemzés szerint komoly kockázatot a print szegmensben egyedül a Népszabadság képvisel a pénzügyi mutatók alapján, ennek tulajdonosa, a hamarosan a kisebbségi tulajdonosokat is kivásárolni készülő Ringier ugyanakkor stabil. A Sanoma szintén a piros zónába került, e cénél egy egyszeri befektetés okozta a negatív eredményt.

A print szegmens kockázati térképe

A válság online média melletti túlélőjének tartott, szupermédiaként pozicionált tévés szegmens sem problémamentes. A TV2 és a tematikus csatornákat üzemeltető Chello például jelentős veszteséget mutat. Utóbbinál azonban a rossz eredmény elsősorban a piacépítéshez kötődő korábbi beruházásaihoz kapcsolódik.

Az elektronikus médiumok kockázati térképe

Az online szegmensben mind az Origo, mind az Index magas kockázati tartományba került  pusztán a pénzügyi adatok alapján. A CMG szerint ugyanakkor előbbi esetében a Magyar Telekom, utóbbinál pedig az erős pénzügyi befektető jelent hátteret a stabil működéshez.

Online kockázati térkép

Miközben a médiacégeknél nagy a változatosság, a médiaügynökségek esetében egységesebb a kép. Két-három olyan társaság van, amelynek vigyáznia kell magára, a többiek viszont mind alacsony vagy maximum közepes kockázati minősítést kaptak.

Médiaügynökségi kockázati térkép

Az elemzők kiemelik: a kockázat nem jelent feltétlen fizetésképtelenségi kockázatot, sőt, konkrét csődkockázatot sem. Utóbbit az akadályozza meg, hogy a legtöbb vállalkozás mögött erős szakmai vagy pénzügyi befektetők állnak - vélik.

"A nemzetgazdasági ágazatok között a média kockázati szempontból a kevésbé kockázatos szektorok közé tartozik" - mondja Schmidt Ákos, a CMG ügyvezetője. Ezt azzal indokolja, hogy mind eredményesség, mind általános pénzügyi mutatók tekintetében a piaci szereplők jellemzően stabilan gazdálkodtak az elmúlt években, jelentős szereplő nem vonult ki a piacról, illetve nem szembesülhettünk tömeges felszámolásokkal és csődeljárásokkal sem az ágazatban.

"A médiaipar viszonylagos stabilitása véleményem szerint a változó piaci környezetre adott gyors reakcióknak, a stabil tulajdonosi háttérnek és a nemzetközi know-hownak köszönhető" - teszi hozzá a szakember, aki szerint az idei bevételi várakozások mellett sem aggasztóak a cégkockázatok. Emögött a 2009-2010-es sokk kezelés viszonylagos eredményessége húzódik meg.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.