mwx 2012. február 03.

Nem aggódik a Malév leállása miatt a Magyar Turizmus Zrt.

A 66 éves múltú nemzeti légi vállalat leállása miatt csak átmeneti visszaesésre számít a magyarországi turizmus élénkítéséért felelős cég.

Csak átmeneti hatása lehet a beutazó forgalomra a nemzeti turisztikai marketingszervezet szerint a Malév péntek hajnalban bekövetkezett pánikszerű leállásának, és szerintük Budapest megközelíthetősége jelenleg is és a jövőben is biztosított.

A Malév működésének leállításával összefüggésben a Magyar Turizmus Zrt. jelezte, hogy tárgyalásokat folytat a kormányzati illetékesekkel, a Budapest Airporttal, több légitársasággal és a szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy a Malév leállásával összefüggő járattörlések ne okozzanak komoly fennakadást a Magyarországra irányuló beutazó forgalomban.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet 19 külképviseletét és non-stop működő contact centerét is bevonja az információszolgáltatásba.

A 66 éves korszaknak vége

Az MT Zrt. a központi honlapjain (www.itthon.hu; www.visit-hungary.com) és a turisztikai külképviseletek honlapjain keresztül, megfelelő nyelveken teszi elérhetővé külföldi szakmai partnerei és a külföldi média számára a szükséges információkat, a Malév-utasok számára más légitársaságok és egyéb piaci szereplők által felkínált lehetőségeket, a Budapest Airport információit. (A Malév honlapján hajnalban csak magyar nyelven tették közzé a tevékenység beszüntetésével kapcsolatos rövid közleményt.)

Az MT Zrt. a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével is tárgyalásokat kezdett annak érdekében, hogy a Budapesten maradt utasok elszállásolása biztonságosan megoldódjon, a mai napon megjelenő miniszteri rendeletben foglalt kármentesítési lehetőség felhasználásával.

Az MT Zrt. a saját tevékenységét illetően szintén mindent elkövetett a zökkenőmentes üzletmenet fenntartásáért, például a szervezés alatt álló, Magyarországra irányuló nemzetközi tanulmányutak résztvevőinek repülőjegyeit átfoglalta más járatokra. A külképviseleteken dolgozó kollégák nemcsak a képviseleti honlapokon keresztül, hanem szükség esetén telefonon keresztül is megnyugtatják a hozzájuk forduló turisztikai partnereiket és a külföldi média képviselőit a tekintetben, hogy Magyarország mint turisztikai desztináció jól megközelíthető marad az azonnali intézkedéseknek, az új belépő járatoknak, légitársaságoknak és más piaci szereplőknek köszönhetően.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet a saját hatáskörén belül mindent elkövet annak érdekében, hogy a Magyarországra irányuló turisztikai forgalom ne szenvedjen jelentős károkat.

A Malév ma hajnalban szüntette be 66 éve tartó légi fuvarozási tevékenységét, miután az eladósott állami vállalatnak elfogyott a készpénze, és így már nem tudta finanszírozni a biztonságos működés költségeit.

Úgy tudjuk, a Malév adta a budapesti repülőtér forgalmának 40 százalékát. Így nem csak a vállalat 2600 munkavállalója került bajba, de a többi repülőtéri cég munkatársai és beszállítói sincsenek könnyű helyzetben.