Az emailekben és a Facebookban is sokkal több lehetőség rejlik, mint amit a cégek jelenleg kihasználnak – derült ki az V. Magyar Marketing Fesztivál előadásaiból, ahol akár már holnaptól használható tippeket is megosztottak a szakemberek.

Sipos Zoltán, a Kreatív Kontroll stratégiai igazgatója kemény szavakkal fordult a hallgatósághoz: szerinte a konferenciák látogatóinak többsége a jövőtől félve kész recepteket szeretne kapni, miközben nem ismeri elég jól a saját cége működését, így például azt sem tudná megmondani, mennyi egy hírlevél-feliratkozó átlagos értéke. A hazai kkv-szegmens többéves elmaradása miatt itthon még nem érdemes olyan trendekről beszélni, mint például a szuperszegmentáció. Mindenesetre a Facebook tőzsdére lépését követő monetizációs törekvések fényében életveszélyessé vált teljes egészében a közösségi médiára építeni a cégek működését.

Értelmes vállalkozó kettőzött erővel kezd most saját médiát építeni

– mondja Sipos. Ebben segít az is, hogy az email – legalábbis egyelőre - nagyon olcsó. Néhány hatékonysági tippet is megosztott a hallgatósággal: a tranzakcionális emailekben jellemzően nincsenek hirdetések, további ajánlatok, pedig azok megnyitási aránya többszöröse az átlagnak. A címlistánkat is érdemes rendszeresen tisztítani, a minket nem érdeklő felhasználókat törölni. A jövőre nézve pedig a big data elemzésen alapuló automatizált ajánlatküldés és a landing page-ként is funkcionáló levelek elterjedésére számít. Azonban bármilyen változásból az kerülhet ki győztesen, aki elvégezte a házi feladatát: ismeri a rendszerét, az ajánlatát és a felhasználóit, valamint követi a változásokat.

Lévai Richárd, az RG Stúdió marketingvezetője szerint a Facebook az elérés csökkenése és a hirdetési költségek növekedése ellenére továbbra is kiváló eszköz, csak új megközelítéssel kell tudnunk használni.

Egyrészt érdemes a Magyarországon 4,8 millió felhasználóval rendelkező Messenger és az 1,7 milliós Instagram lehetőségeit is kihasználni, az anyaoldalon belül pedig a hírfolyamon kívüli felületekben is gondolkodni.
Ilyenek lehetnek a Facebook- és Insta-sztorik, amelyek ugyan csak korlátozott ideig láthatóak, viszont addig az oldalak tetején foglalnak helyet, és kiválóan alkalmasak márkaépítésre, az izgalom fenntartására, és akár közvetlen értékesítésre is. Az ajánlók és az előre bejelentett élő közvetítések is hasznos, még ritkán alkalmazott eszközök. Az egyszerű képek helyett érdemes a galériák kreatív alkalmazásában és panorámaképekben gondolkodni, miközben megtanulunk gyorsan, profi módon videókat készíteni. Az élő videók egyik nagy előnye, hogy a leghatékonyabb eszköznek bizonyultak a hozzászólások, reakciók kiváltásában. A Messengerben figyelmeztetéseket küldhetünk, a NoSalty mintájára adott időpontban napi hírválogatást biztosíthatunk, de chatbotok segítségével akár a közvetlen értékesítés is megvalósítható.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)