2011. január 07.

Nem bíznak anyagi körülményeik javulásában a magyarok

A Fogyasztói Bizalom Index értéke a korábbi növekedéssel szemben 2010 utolsó negyedévében visszaesett, hasonlóan a Fogyasztói Várakozások Indexéhez.

A Fogyasztói Bizalom Index értéke a korábbi növekedéssel szemben 2010 utolsó negyedévében visszaesett, hasonlóan a Fogyasztói Várakozások Indexéhez. Romlott mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország gazdasági helyzetének megítélése a lakosság körében. A vásárlási hajlandóságot csak a karácsony tartotta életben.

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) a korábbi növekedés után 18 pontot esett 2010 decemberében, így jelenleg 157,5 ponton áll.

A Fogyasztói Várakozások Indexének (FVI) tavaly tapasztalt javulása szintén nem folytatódott. A mutató mintegy 34 ponttal zuhant, így jelenleg 191 pont az értéke. A visszaesés mögött az áll, hogy mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország gazdasági helyzetének - különösen hosszabb távra vonatkozó - megítélése romlott.

A Vásárlási Hajlandóság Indexe (VHI) továbbra is stagnál. 2010-ben tartotta a 120 pont körüli értéket, s 2010 decemberében 120,3 ponton állt. Az index változatlansága a kutatók meglátása szerint valószínűleg a karácsonyi szezonnak köszönhető.

Forrás: GfK Hungária, Fogyasztói Bizalom Index, 2010. december

"A Fogyasztói Bizalom Index lassú növekvő tendenciája megtört, a 2010. utolsó negyedévi adatok a lakosság borúlátását tükrözik. Ezt erősítik a nemzetközi makrogazdasági mutatók, amelyek szintén nem a várakozásoknak megfelelően alakultak. Ezek a tényezők jól mutatják a fogyasztói bizalom érzékenységét" - kommentálta az eredményeket Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

1 napja

Minden ételallergiás szabadon és bátran kóstolhatja meg a számára legizgalmasabb gasztronómiai újításokat és kedvenc ételeit egy különleges kétnapos fesztiválon 2019. február 23-án és 24-én Budapesten.