2012. július 11.

Nem elég transzparensek a nagy márkatulajdonosok

Az Amazon, az Apple és a Honda is a legkevésbé transzparens cégek között vannak egy új tanulmány szerint.

Az Amazon, az Apple és a Honda is a legkevésbé transzparens cégek között vannak egy új tanulmány szerint.

A világ 105 legnagyobb vállalatát vizsgálta a Transparency International abból a szempontból,  hogy azok mennyire nyitottan kezelték az egyes piacokra vonatkozó értékesítési számaikat, vállalati működésüket és korrupcióellenes mechanizmusaikat.

A lista legalján pénzügyi intézetek végeztek: a Bank of China például mindössze 1,1 pontot kapott a lehetséges 10-ből - írja a WARC. Az utolsó négy helyezett között mindössze egy nem-pénzügyi cég volt, ez pedig a Honda.

De nem szerepelt jól az Amazon (2,8) sem, amely a Gazprommal és a Toyotával került így egy platformra. Az Anheuser-Busch és a Google ennél alig jobbak, a maguk 2,9 pontjával, s a Bank of America és az Apple is csak 3,2 pontnak örülhetett.

Ami a korrupcióellenes erőfeszítésekkel kapcsolatos informálást illeti, a 105 cég átlaga 68% lett, óriási szórás mellett. A BASF, a BG Group és a Statoil például 100 százalékot ért el, míg a Bank of China, a Bank of Communications és a Gazprom 0 százalékot.

 

A szervezeti átlathatóság terén átlagban 72 százalékot értek el a vállalatok, viszont e dimenzióban 45 olyan szereplő volt, amely 100 százalékos teljesítményt ért el (pl. L'Oréal, Unilever, Walmart) és a legalacsonyabb érték 25% volt (Anheuser-Busch).

A Transparency International jelentése szerint a három terület közül az egyes piacokra (országokra) vonatkozó értékesítési eredmények közlése terén sikerült a legkisebb haladást elérni. A norvég Statoil ugyanakkor itt is élen járó volt 50 százalékkal, ami figyelemreméltó a 41 százalékos átlag fényében. 41 cég viszont nullást kapott.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)