A Média 2.0 blog meetup-sorozatának legújabb felvonásában a társkeresők piacáról és marketingjéről beszélgetett a piac két erősen eltérő pozicionálású szereplőjének vezetője, az élő randiprogramokat szervező Randi-másképp alapítója, Király Szilvia, és az ismert online társkeresőket, a Csajok és Pasik és a Lovebox oldalakat működtető László Gergely.

A szolgáltatások jellegén kívül azok nagyságrendje és üzleti modellje is különbözik: míg a Randi-másképp esetében kisvállalkozásként hétről hétre meg kell tölteni a programokat jelentkezőkkel és a jövedelmezőség mellett fontos a társadalmi szerepvállalás is, az online szolgáltatások több százezer regisztrált felhasználót számlálnak, akiket profitábilis kiszolgálni, és a biztonságos és jól használható felület mellett elsősorban a szereplők és akciók szűrése, valamint a 2-3 hónapos átlagos életciklussal rendelkező aktív felhasználók folyamatos pótlása a feladat.

Az online társkeresés a 2000-es évek elején trendi volt, majd kicsit ciki lett, az elmúlt években azonban újra fellendülőben van. Nagy-Britanniában már minden ötödik kapcsolat valamilyen online fórumon indul, és ennek kiforrott kultúrája van, míg nálunk a folyamatos fejlődés a jellemző. A felhasználói igények mindenesetre ezen a területen is gyorsan növekednek – miközben a sikertelen próbálkozók ritkán vallják be, hogy a hiba bennük is lehet. (Szintén gyakori oka a negatív értékeléseknek, hogy a szolgáltatások pénzbe kerülnek.) Az online szolgáltatások esetében az ismertség mellett fontos kommunikációs cél a minél hatékonyabb használat oktatása is, míg a Randi-másképp élő eseményei gyakran önismereti tréningként is szolgálnak a résztvevők számára.

Ami a felhasználói kört illeti, az online világban jellemzően több a férfi regisztráló, de a napi aktív használatban már kiegyenlített a nemek aránya, míg az élő programokon – ez nagyon aktív 30-as férfi csoportot leszámítva - a hölgy jelentkezők vannak többségben, de arány- és korosztály-garanciát is vállalnak a szervezők. A Csajok és Pasik a 20-40 éves, a Lovebox inkább a 30-40 pluszos korosztály oldala, a Randi-másképp esetében pedig a 30-40-es korosztály alcsoportjai a legfontosabbak. Kihívást egyedül a 45-60 év közötti nők kiszolgálása jelent, melléjük ugyanis hiányoznak a programokra jelentkező férfiak. Valamennyi szolgáltatás erősen főváros-központú: az online esetében a regisztrálók fele budapesti, míg a Randi-másképp egyelőre felépítéséből adódóan is csak Budapesten szervez programokat.

Kommunikációs csatornák tekintetében a PPC kampányok (Facebook, Google) minden szereplő számára fontosak, ráadásul biztosítják a kreatívok tesztelésének lehetőségét is. Emellett a Randi-másképp esetében jelentős a szájreklám szerepe, illetve a saját honlapot is aktívan használják. A Loveboxnál pedig nemrég offline kampányba is belevágtak, ahol a széles elérés miatt elsősorban az üzenet kidolgozása jelentett nehézséget – no meg az online eszközökhöz képest rosszabb mérhetőség. A Randi-másképp esetében a kereskedelmi televíziós megjelenések érezhetően megdobták az érdeklődők számát és a Csajok és Pasik, valamint a Lovebox esetében is áldoznak a PR-re, még ha a reklámegyenérték-számításokban nem is feltétlenül hisznek. A bannereket a beszélgetők a lecsengőben lévő, legfeljebb imázsépítésre alkalmas eszközök közé sorolták, az újsághirdetések mellé, és egyes partneroldalak konverziós képességét is negatívan értékelték. Ami kicsit meglepőbb, az a tartalommarketing megítélése. A Csajok és Pasik blogja roppant népszerű, ugyanakkor nagyon gyengén konvertál, ezért inkább csak megszokásból tartják meg; a Randi-másképp-nél pedig a sok negatív hozzászólás miatt döntöttek a blog megszüntetése mellett.

A nagy külföldi versenytársakat inkább inspirálónak tartják a beszélgetők. A Tinder, amelynek működési módja még csak nem is újdonság, viszont pár éve még nem volt rá tömeges kereslet, ma belépőként működik a társkeresés világába. Innen rendszerint 2-3 online felületre vezet tovább a felhasználók útja, míg az élő programos társkeresés jellemzően az online megoldásban csalódottak választása. Teljesen új, általános online felületet elindítani viszont ma már nagyon költséges és bizonytalan vállalkozás. László Gergely becslése szerint százmilliós nagyságrendű beruházást igényel, és a kritikus tömeg elérésére így sincs garancia. Ők sem jártak sikerrel a román és a szerb piacon, de arról sincs meggyőződve, hogy a hazánkban mainstream médiával és egyéb felületeken közel 3 éve nyomuló nemzetközi szereplő üzletileg sikeres lenne. Ma már inkább szűkebb célcsoportoknak szánt, specializált oldalakat lehet érdemes indítani, és még itt is előnyben vannak azok a bejáratott márkák, amelyek saját felhasználóik egy részét tudják átirányítani ezekre a csatornákra. Ami az élő programokat illeti, a Randi-másképp-nél is figyelik a külföldi trendeket, de a magyar közönség sok megoldáshoz még nem elég bevállalós. Ezzel együtt folyamatosan dolgoznak a friss stratégiai terveken és az új játékokon egyaránt.

A szervező Média 2.0 blogja itt érhető el, rendezvényeik Facebook-oldala pedig itt.

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.