2011. november 08.

Nem javítják életminőségünket a márkák

Az sem zavarná a felhasználókat, ha a márkák zöme eltűnne a jövőben - derül ki a Havas Media kutatásából.

Az sem zavarná a felhasználókat, ha a márkák zöme eltűnne a jövőben - derül ki a Havas Media kutatásából. Bár a megkérdezettek úgy látják, hogy a cégek igyekeznek egyre felelősebben viselkedni, kevesen gondolják úgy, hogy valóban mindent megtesznek. A latin-amerikaiak elfogadóbbak a márkákkal szemben, és úgy vélik, azok jobban hozzájárulnak a jóllétünkhöz, míg a fejlett piacokon erős a szkepszis.

14 ország 30 ezer fogyasztójának megkérdezése alapján az látszik, hogy korántsem olyan nélkülözhetnek a boldogságunkhoz a márkák, mint azt hinni szeretnék. Összesen 150 márka kapcsán kérdezte meg a Havas Media a fogyasztókat, és az derült ki, hogy mindössze a brandek ötödének van bármilyen pozitív hatása a jóllétünkre és a pozitív életminőségünkre. Ráadásul az emberek meg se rezzennének, ha a márkák 70 százaléka eltűnne a jövőben. Miközben az eredmények nem túl fényesek, az látható, hogy a márkák zöme igyekszik az életünkön javítani, közösségi, társadalmi vagy környezeti kezdeményezésekkel.

Az is látszik, hogy tágult az olló a legjobban és a legrosszabbul szereplő márkák között, pedig összességében több márka javított, mint rontott 2010-hez képest. A legnagyobb javulást az olyan autómárkák érték el a megkérdezettek szerint, mint a BMW, a Toyota és a Peugeot. A Pfizer és a Toyota a termékinnováció és a növekvő környezettudatosság révén az egyénin túl a kollektív jólléthez is növekvő mértékben járul hozzá. Egyébként a legtöbb iparágban nagyon változó, hogy hogyan szerepelnek a piac szereplői, az látható viszont, hogy az étel- és italmárkák többnyire az élen állnak.

Nemcsak egy adott márka értékeitől vagy az iparágtól függ a megítélése, ez változik aszerint is, hogy melyik piacról van szó. A latin-amerikai fogyasztók például e kutatás szerint egészségesebb viszonyt ápolnak a márkákkal, így aztán a márkák átlag feletti részét, azaz 30 százalékát gondolják pozitív hatásúnak. Ha kibontjuk a globális 20 százalékos arányt, Európában mindössze 8, az Egyesült Államokban pedig 5 százalékot tartanak az életminőségünket pozitívan befolyásolónak. Érdekes, hogy a chileiek mellett a kínai fogyasztók mérlegelik a leginkább a márkaválasztás környezeti, társadalmi és etikai szempontjait.

A márkáknak, nincs más választásuk, mint figyelembe venni azt a tényt, hogy a fogyasztók egyre inkább elvárják a vállalkozásoktól a felelős viselkedést. A megkérdezettek 85 százaléka azt várja, hogy a cégek aktívan közreműködjenek a globális problémák megoldásában, ami 15 százalékkal magasabb érték, mint 2010-ben. Azon felhasználók száma is 11 százalékkal nőtt, akik vásárlással jutalmazzák a felelős viselkedést. Az ilyen termékekért árprémiumot 53% fizetne ki, szemben a tavalyi 44 százalékkal. Komoly figyelmeztetést jelent, hogy a másik oldalról azoknak az aránya is emelkedett, akik büntetik a felelős viselkedés hiányát: 36-ról 44 százalékra. Annál is inkább igyekezniük kell a márkatulajdonosoknak, mert mindössze 28% véli úgy, hogy a cégek keményen dolgoznak a fontos globális kihívások megoldásán, a többiek viszont szkeptikusak, főleg a fejlett piacokon.

 

Top10 globális márka

  • IKEA
  • Google
  • Nestlé
  • Danone
  • Leroy Merlin
  • Samsung
  • Microsoft
  • Sony
  • Unilever
  • Bimbo

 

A kutatásról:

14 piacon zajlott a kutatás: Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Spanyolország, Németország, Franciaország, Olaszország, India, Brazília, Argentina, Chile, Kolumbia, Mexikó, Kína, Japán.

Összesen 30 ezer fogyasztót kérdeztek meg 150 márkáról 10 szektorban: autó, FMCG & luxus fogyasztási cikkek, energia, pénzügy, étel & ital, olaj, gyógyászat, kereskedelem, telekommunikáció és ICT, közlekedés.

December nyerő hónapnak számít

1 napja

Legutóbb a nyári időszak hozott szerencsét az Ötös- és Hatoslottó játékosainak, a téli szünet közeledte pedig jó ómen lehet az újabb főnyereményre.