2011. november 08.

Nem javítják életminőségünket a márkák

Az sem zavarná a felhasználókat, ha a márkák zöme eltűnne a jövőben - derül ki a Havas Media kutatásából.

Az sem zavarná a felhasználókat, ha a márkák zöme eltűnne a jövőben - derül ki a Havas Media kutatásából. Bár a megkérdezettek úgy látják, hogy a cégek igyekeznek egyre felelősebben viselkedni, kevesen gondolják úgy, hogy valóban mindent megtesznek. A latin-amerikaiak elfogadóbbak a márkákkal szemben, és úgy vélik, azok jobban hozzájárulnak a jóllétünkhöz, míg a fejlett piacokon erős a szkepszis.

14 ország 30 ezer fogyasztójának megkérdezése alapján az látszik, hogy korántsem olyan nélkülözhetnek a boldogságunkhoz a márkák, mint azt hinni szeretnék. Összesen 150 márka kapcsán kérdezte meg a Havas Media a fogyasztókat, és az derült ki, hogy mindössze a brandek ötödének van bármilyen pozitív hatása a jóllétünkre és a pozitív életminőségünkre. Ráadásul az emberek meg se rezzennének, ha a márkák 70 százaléka eltűnne a jövőben. Miközben az eredmények nem túl fényesek, az látható, hogy a márkák zöme igyekszik az életünkön javítani, közösségi, társadalmi vagy környezeti kezdeményezésekkel.

Az is látszik, hogy tágult az olló a legjobban és a legrosszabbul szereplő márkák között, pedig összességében több márka javított, mint rontott 2010-hez képest. A legnagyobb javulást az olyan autómárkák érték el a megkérdezettek szerint, mint a BMW, a Toyota és a Peugeot. A Pfizer és a Toyota a termékinnováció és a növekvő környezettudatosság révén az egyénin túl a kollektív jólléthez is növekvő mértékben járul hozzá. Egyébként a legtöbb iparágban nagyon változó, hogy hogyan szerepelnek a piac szereplői, az látható viszont, hogy az étel- és italmárkák többnyire az élen állnak.

Nemcsak egy adott márka értékeitől vagy az iparágtól függ a megítélése, ez változik aszerint is, hogy melyik piacról van szó. A latin-amerikai fogyasztók például e kutatás szerint egészségesebb viszonyt ápolnak a márkákkal, így aztán a márkák átlag feletti részét, azaz 30 százalékát gondolják pozitív hatásúnak. Ha kibontjuk a globális 20 százalékos arányt, Európában mindössze 8, az Egyesült Államokban pedig 5 százalékot tartanak az életminőségünket pozitívan befolyásolónak. Érdekes, hogy a chileiek mellett a kínai fogyasztók mérlegelik a leginkább a márkaválasztás környezeti, társadalmi és etikai szempontjait.

A márkáknak, nincs más választásuk, mint figyelembe venni azt a tényt, hogy a fogyasztók egyre inkább elvárják a vállalkozásoktól a felelős viselkedést. A megkérdezettek 85 százaléka azt várja, hogy a cégek aktívan közreműködjenek a globális problémák megoldásában, ami 15 százalékkal magasabb érték, mint 2010-ben. Azon felhasználók száma is 11 százalékkal nőtt, akik vásárlással jutalmazzák a felelős viselkedést. Az ilyen termékekért árprémiumot 53% fizetne ki, szemben a tavalyi 44 százalékkal. Komoly figyelmeztetést jelent, hogy a másik oldalról azoknak az aránya is emelkedett, akik büntetik a felelős viselkedés hiányát: 36-ról 44 százalékra. Annál is inkább igyekezniük kell a márkatulajdonosoknak, mert mindössze 28% véli úgy, hogy a cégek keményen dolgoznak a fontos globális kihívások megoldásán, a többiek viszont szkeptikusak, főleg a fejlett piacokon.

 

Top10 globális márka

  • IKEA
  • Google
  • Nestlé
  • Danone
  • Leroy Merlin
  • Samsung
  • Microsoft
  • Sony
  • Unilever
  • Bimbo

 

A kutatásról:

14 piacon zajlott a kutatás: Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Spanyolország, Németország, Franciaország, Olaszország, India, Brazília, Argentina, Chile, Kolumbia, Mexikó, Kína, Japán.

Összesen 30 ezer fogyasztót kérdeztek meg 150 márkáról 10 szektorban: autó, FMCG & luxus fogyasztási cikkek, energia, pénzügy, étel & ital, olaj, gyógyászat, kereskedelem, telekommunikáció és ICT, közlekedés.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.