2011. január 14.

Nem mindegy, hogy hol jelennek meg a márkák a neten

A Facebook és a többi közösségi oldal, illetve a mobilalkalmazások előretörése nyomán már nem olyan egyszerű kérdés, hogy hol jelenjen meg egy márka.

A Facebook és a többi közösségi oldal, illetve a mobiltelefonos applikációk előretörése nyomán már nem olyan egyszerű kérdés, hogy milyen netes felületen jelenjen meg egy márka, ha sikert akar aratni a fogyasztók körében. A Millward Brown 2011 várható digitális trendjeit szedte össze.

A Millward Brown 11 alapvető trendet azaonosított 2011-re, s ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a márkáknak minden korábbinál jobban meg kell fontolniuk, hogy pontosan milyen felületeken jelennek meg a neten. Lehetséges ugyanis, hogy a közösségi hype közepette könnyebb a felhasználókat a Facebookra és társaira terelni, mint egy e-kereskedelmi oldalra, de a ha a marketingcélok mást indokolnának, akkor érdemes több energiát fektetni az ügybe. Nem lehet megúszni a különböző platformokhoz leginkább illeszkedő alkalmazások, megjelenési formák fejlesztését sem.

Az idei évben előretör az online vásárlás, ezen belül bizonyos piacokon a közösségi vásárlásra is rákapnak a felhasználók. Kínában mostanra 500, a Grouponhoz hasonló site van, persze itt a közeljövőben jelentős piactisztulás várható.

Miközben az online vásárlás nagyon is kézzelfoghatóan az értékesítésről szól, addig az olyan innovatív technológiák, mint a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) is egyre inkább képbe kerülnek. Ezek persze egészen másképp lehetnek csábítóak a fogyasztóknak, mint a közösségi vásárlással elérhető kedvezmények.

Úgy tűnik, a display piac is magához tér, és az új, kreatívabb formátumok vonzóbbá tehetik a márkaüzeneteket a felhasználók számára. Magukba a display formátumokba épülhetnek be a különböző közösségi elemek, például egy Twitter backchannel.

És persze a videó is mindinkább képbe kerül. Egyfelől hirdetői szempontból: a vírusvideókat több márka használja, tudatosabban és a kapcsolódó mérés is fejlődni fog. Másfelől a médiatulajdonosok is több videót gyártanak kifejezetten a webre.

2011 tényleg a mobileszközök éve lehet, s ezzel összefüggésben a helyalapú szolgáltatások is nagyot léphetnek előre. A Facebook Places vagy a Foursquare megszűnik kevés geek játékszere lehet. A keresés fejlődésének egyik vonulata is a mobilhoz való alkalmazkodás, emellett a testreszabhatóság és a relevancia növelése kerül előtérbe.

A felhasználók egyre többet játszanak a neten, így várhatóan több olyan sikersztroival találkozhatunk, mint a FarmVille vagy a Mafia Wars (az éppen aktuális Zynga őrület a CityVille). Teszik ezt gyakran a közösségi oldalakon, adataik megadása mellett. Az adatok laza kezelése, illetve az azokkal való esetleges visszaélés kiújíthatja az adatvédelmi vitákat.

 

A teljes tanulmány elérhető itt.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.