2011. január 14.

Nem mindegy, hogy hol jelennek meg a márkák a neten

A Facebook és a többi közösségi oldal, illetve a mobilalkalmazások előretörése nyomán már nem olyan egyszerű kérdés, hogy hol jelenjen meg egy márka.

A Facebook és a többi közösségi oldal, illetve a mobiltelefonos applikációk előretörése nyomán már nem olyan egyszerű kérdés, hogy milyen netes felületen jelenjen meg egy márka, ha sikert akar aratni a fogyasztók körében. A Millward Brown 2011 várható digitális trendjeit szedte össze.

A Millward Brown 11 alapvető trendet azaonosított 2011-re, s ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a márkáknak minden korábbinál jobban meg kell fontolniuk, hogy pontosan milyen felületeken jelennek meg a neten. Lehetséges ugyanis, hogy a közösségi hype közepette könnyebb a felhasználókat a Facebookra és társaira terelni, mint egy e-kereskedelmi oldalra, de a ha a marketingcélok mást indokolnának, akkor érdemes több energiát fektetni az ügybe. Nem lehet megúszni a különböző platformokhoz leginkább illeszkedő alkalmazások, megjelenési formák fejlesztését sem.

Az idei évben előretör az online vásárlás, ezen belül bizonyos piacokon a közösségi vásárlásra is rákapnak a felhasználók. Kínában mostanra 500, a Grouponhoz hasonló site van, persze itt a közeljövőben jelentős piactisztulás várható.

Miközben az online vásárlás nagyon is kézzelfoghatóan az értékesítésről szól, addig az olyan innovatív technológiák, mint a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) is egyre inkább képbe kerülnek. Ezek persze egészen másképp lehetnek csábítóak a fogyasztóknak, mint a közösségi vásárlással elérhető kedvezmények.

Úgy tűnik, a display piac is magához tér, és az új, kreatívabb formátumok vonzóbbá tehetik a márkaüzeneteket a felhasználók számára. Magukba a display formátumokba épülhetnek be a különböző közösségi elemek, például egy Twitter backchannel.

És persze a videó is mindinkább képbe kerül. Egyfelől hirdetői szempontból: a vírusvideókat több márka használja, tudatosabban és a kapcsolódó mérés is fejlődni fog. Másfelől a médiatulajdonosok is több videót gyártanak kifejezetten a webre.

2011 tényleg a mobileszközök éve lehet, s ezzel összefüggésben a helyalapú szolgáltatások is nagyot léphetnek előre. A Facebook Places vagy a Foursquare megszűnik kevés geek játékszere lehet. A keresés fejlődésének egyik vonulata is a mobilhoz való alkalmazkodás, emellett a testreszabhatóság és a relevancia növelése kerül előtérbe.

A felhasználók egyre többet játszanak a neten, így várhatóan több olyan sikersztroival találkozhatunk, mint a FarmVille vagy a Mafia Wars (az éppen aktuális Zynga őrület a CityVille). Teszik ezt gyakran a közösségi oldalakon, adataik megadása mellett. Az adatok laza kezelése, illetve az azokkal való esetleges visszaélés kiújíthatja az adatvédelmi vitákat.

 

A teljes tanulmány elérhető itt.

Felelős Támogató védjegyet kapott a Hankook

17 órája

A Hankook Tire Magyarország Kft. 2012-ben indította a társadalmi felelősségvállalási kezdeményezéseit összefogó programsorozatot, a Hankook Értékteremtő Programot.