2015. május 20.

Nem mindenki véleményvezér, aki annak látszik

Kísérlettel igazolták, hogy a markáns vélemény és a sok követő még nem tesz mindenkit véleményvezérré.

Fülöp Zoli, a Hírnévügynökséget vezető PR-szakember a Marketing Szuperkonferencián ismertette a Growww Digitallal és a BeSocial-lel közös, a MentorFM platformon futtatott véleményvezér-kutatásuk eredményeit. (Ezzel párhuzamosan a Media Hungary-n Dunder Krisztián prezentálta ugyanezt.)

A kísérlet célja az volt, hogy az információk terjedését modellezzék az interneten. 100 – előzetesen pontozással értékelt - véleményvezért kerestek meg közvetlenül, és egy szándékoltan nem túl izgalmas tartalom megosztására kérték őket. Közülük 53-an küldték ki az anyagot. A kísérlet egy hétig tartott, majd egy napon a terjedéssel megegyező súlyú Facebook PPC-kampányt futtattak kontrollként.

Az eredményekből gráfokat képeztek. 521 elsődleges megosztót találtak, és az információ összesen 7 szint mélységig jutott a hálózaton. Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy kevés valódi véleményvezért találtak, viszont jelentős a long tail effektus: sokan vannak, akik néhány fős kapcsolati hálóval rendelkeznek. Az előadó szavai szerint nem mindenki véleményvezér, aki annak látszik. Egy jól felépített személyes márka, néhány ügyesen használt közösségi platform ezt az érzetet keltheti, miközben a valódi befolyás hiányát elfedi.

Azt eddig is tudtuk, hogy a hiteles és markáns véleményt megfogalmazók befolyása nagyobb, de most az is kiderült, hogy a nagy terjedést mutató véleményvezérek a saját körükön kívül más csoportokkal is összeköttetésben állnak. Ezen kívül sokat segített, ha az adott ember személyes hangjára szabta és a rá legjellemzőbb felületen osztotta meg az információt – a Facebook mellett kiemelkedő volt a LinkedIn, de – saját hazai súlyához mérten – még a Twitter szerepe is.

A PPC-kampány elérésben hasonló eredményeket mutatott, mint a véleményvezéreken keresztüli kommunikáció, viszont nagyságrenddel kevesebb kapcsolatot és látogatást generált. A kísérlet eredményeit termékfejlesztések, -bevezetések, kampányok során vagy kríziskommunikációban lehet majd hasznosítani.

A Marketing Szuperkonferencián szerzett tapasztalatainkról részletesen a Márkamonitoron írtunk.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)