2011. december 05.

Nem sokat dob a reklámköltésen az Olimpia

A globális reklámköltés nőni fog jövőre, de az eurozóna válsága komoly fékező erő - áll a ZenithOptimedia friss jelentésében.

A globális reklámköltés nőni fog jövőre, de az eurozóna válsága komoly fékező erő - áll a ZenithOptimedia friss jelentésében.

4,7 százalékos növekedést vár a globális reklámpiacon a ZenithOptimedia 2012-ben, ám ennél rosszabb szcenáriók is elképzelhetőek - írja a BrandRepublic. Itt van például az eurozóna válsága, ami rossz esetben akár 4 százalékkal is visszavetheti a nyugat-európai reklámköltést. Ebben az esetben is növekedne azonban a globális reklámpiac, igaz, csak 3,2 százalékkal.

Bár a helyzet ingatag, összességében a növekedési előrejelzés nem rossz. Persze az "optimizmus" elsősorban annak tudhat be, hogy a 2011-es "lyukas", azaz nagy világeseményekben szegény év után jövőre olimpiát és futball Eb-t is rendeznek, sőt, az amerikai reklámpiacot az elnökválasztási hajrá is megdobhatja.

Miközben Európa nagy valószínűséggel kínlódni fog jövőre is, Észak-Amerikában 3,6 százalékos piacbővülés várható, és az idén katasztrófák sújtotta Japán is növekedési pályára állhat (3,1%).

Az igazán jelentős bővülés persze a fejlődő piacokon várható, nemcsak 2012-ben, hanem hosszabb távon is. A ZenithOptimedia szerint 2011 és 2014 között a top10 ilyen piac összességében 35 milliárd dollárnyi reklámpénzt vonzhat, jelentősen hozzájárulva ahhoz, hogy 3 év múlva már 535 milliárd legyen a globális reklámpiac mérete, szemben az idei 458 milliárddal.

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.