2011. április 19.

Nem túl optimisták a brit hirdetők

Bár saját cégük teljesítményével kapcsolatban nőtt a marketingesek bizakodása, egészében még mindig óvatosak, és többen büdzsét csökkentenek.

Bár saját cégük teljesítményével kapcsolatban nőtt a marketingesek bizakodása, egészében még mindig óvatosak, és többen büdzsét csökkentenek.

A friss IPA/BDO Bellwether kutatás szerint 2011 első negyedévében összességében csökkentek a marketingköltések a brit piacon. Ez a második egymást követő negyedév, amikor csökkenés érzékelhető. Emögött elsősorban az állami szektor költéseinek mérséklődése és a megnövekedett költségek húzódnak meg.

A jelentés szerint a cégek 25 százaléka csökkentette, míg 20 százaléka növelte költését, ami összesítve -5,1 százalékos esést eredményezett. Ennek nyomán az év első hátom hónapja az elmúlt öt negyed második leggyengébbike volt. Ennél csak 2010 negyedik negyedéve volt rosszabb 5,4 százalékos csökkenéssel.

Két éves mélypontra esett a cégek saját iparágukba vetett bizalma is. Ez nem csoda annak fényében, hogy még a viszonylag stabil brit piac is számos gazdasági bizonytalanságot hordoz magában. A GDP 0,5 százalékos minusszal zárta 2010 utolsó negyedévét.

Jobb a helyzet, ha a marketingesek saját cégükre vonatkozó pénzügyi várakozásait vizsgáljuk: javulást 12,8% vár, ami magasabb, mint az előző három hónapra vonatkozó 10,8%. Ennek megfelelően a büdzsévágások sem voltak olyan brutálisak, mint a korábbi válságévekben.

A médiatípusok közül az internet kapott nagyobb bizalmat, s a hirdetők azt várják, hogy a továbbiakban még többet költenek online reklámra. A legnagyobb vágásokat a BTL terület szenvedte el, főképp az események, de a PR-büdzsék sem alakultak fényesen. Az értékesítés-ösztönzés ugyan kisebb mértékben, de szintén kisebb költéseket vonzott, és a direkt marketing először csökkent másfél év alatt.

"A legutóbbi jelentés jól tükrözi a gazdaság bizonytalan helyzetét, így aztán a számokból a hirdetők habozása derül ki, ami egyáltalán nem meglepő. Ezzel együtt emlékeztetnünk kell magunkat arra is, hogy ezek a csökkenések sokkal kisebb mértékűek, mint 2008-ban vagy akár 2009-ben, és bíztató, hogy 2010-hez képest költéseik növelésére készülnek a cégek" - kommentálta az eredményeket Nicola Mendelsohn, az IPA elnöke.