2012. augusztus 31.

Nem zuhant tovább az élelmiszerüzletek száma

Másfél évtizede tartó trend tört meg az elmúlt egy évben, lényegében megállt az általános élelmiszerüzletek számának csökkenése.

Lényegében megállt az általános élelmiszerüzletek számának másfél évtizede tartó csökkenése. Míg egy évvel korábban számuk 19 569 volt, jelenleg összesen 19 544 általános élelmiszerbolt működik Magyarországon a Nielsen piackutató vállalat új cenzusa szerint.

A hagyományos, 200 négyzetméteres és kisebb üzletek számaránya az élelmiszer-kiskereskedelmi hálózatban 89 százalék idén is, tavaly is. Ez a stabilitás eltér a legutóbbi időszaktól, amikor éppen ebben a csatornában évről évre csökkent a boltszám.

Idén január elsején a legkisebb, 50 négyzetméteres és kisebb üzletekből 11 111, az 51-200 négyzetméteresekből pedig 6 294 egység működött a felmérés szerint. Lényegében változatlan maradt a két boltszám, az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A modern bolttípusok közül a hipermarketek száma néggyel bővült, 170-re, éves összehasonlításban. Huszonegy új diszkontnak köszönhetően a csatorna országszerte 488 egységet számlált az év elején. Ezzel egyidőben szupermarketből héttel kevesebb, 574 lett.

- Szokásos évi cenzusát idén a Nielsen kiegészítette azzal, hogy munkatársai személyesen keresték meg az élelmiszerboltokat hazánk 10 ezer lakosúnál nagyobb városaiban – tájékoztatott Melisek Eszter, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója. - Módszeresen járták végig az utcákat, és felmértek minden egyes élelmiszert árusító üzletet 2012. januártól április végéig.

Mostanra készült el az összesítés, amely szerint 8 756 általános élelmiszerbolt mellett regisztráltak többek között 2 100 kenyeret, péksüteményt, tejet és tejterméket kínáló, 1 393 zöldség-gyümölcs, 1 471 állateledel, 750 palackozott ital szaküzletet; 926 benzinkút shopot; élelmiszert is árusító 1 700 trafikot, újságost, lottózót és ajándékboltot, 1 645 gyógyszertárat, továbbá 2 900 vegyiáru szaküzletet; 240 Cash & Carry egységet, ahol fogyasztók is vásárolnak.

- Hasznos a 10 ezer lakosúnál nagyobb élelmiszerüzletek számbavétele mindazok számára, akik új üzleti lehetőségeket keresnek, és növelni szeretnék termékeik forgalmát – állapítja meg Melisek Eszter. - Az adatok segítik a piaci szereplőket abban, hogy új üzleti lehetőségeket aknázhassanak ki. A boltlista ugyanis tartalmazza többek között az egyes üzletek nevét, címét, jellegét, eladóterének méretét és elhelyezkedésének leírását az adott városban. A felmérők rögzítették a választék összetételének fő jellemzőit. Azon kívül beírták egy-egy üzlet általuk becsült forgalmát. Valamint azt is, hogy adott üzlet valamelyik lánchoz tartozik-e vagy önálló tulajdonos működteti.

Ami az általános élelmiszerüzletek súlyát illeti, a Nielsen által folyamatosan mért 90 élelmiszer termékcsoport forgalma 2011. december-2012. május során mintegy 665 milliárd forint, és azon belül továbbra is stabilan őrzik részesedésüket a 201-400 négyzetméteres, valamint az 50 négyzetméteres és kisebb boltok 8, illetve 9 százalékkal. Javult a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres üzletek piaci pozíciója; részarányuk a hazai kiskereskedelem élelmiszer-forgalmából 2 százalékponttal emelkedett értékben, 35 százalékra, féléves összehasonlításban.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)