2013. november 06.

Nemcsak marketingről esett szó a Marketing Szövetség konferenciáján

Első alkalommal rendezték meg a DigitalHacket, a folytatás tavasszal következik.

Első alkalommal rendezték meg a DigitalHacket, a folytatás tavasszal következik.

Első alkalommal rendezte meg DigitalHack elnevezésű konferenciáját a Magyar Marketing Szövetség. Az eseményre november 5-én került sor, a helyszín a Boscolo volt. Az 50-60 fő körüli közönség nem kizárólag és nem is elsősorban klasszikus marketinges, marketingkommunikációs témákról hallhatott, a fókusz inkább a technológiai innovációra esett.

Varga István, a konferencia társ-alapítója, az Internet Marketing Tagozat vezetője a Médiapiacnak elmondta: az is volt a cél, hogy innovációkról, a piacon még éppenhogy csak jelenlévő trendekről, eszközökről essen szó, amelyek az elkövetkező néhány évben válhatnak meghatározóvá, mondhatni "meghackelik a piacot". Szerinte nem elég a puszta digitális jártasság, hanem a megszerzett tudást folyamatosan frissíteni kell, mivel a marketingesek le vannak maradva, nincs meg a kellő "digitális intelligenciájuk".

A konferencia alapítója azt is elmondta, az a céljuk, hogy a jövőben a DigitalHack megvesse a lábát a konferenciapiacon, és növelje az elérését. Ez az első, márkaépítőnek szánt lépés volt, és jövőre annyiban mindenképpen változás lesz, hogy az esemény - a tervek szerint a helyszín megtartása mellett - átkerül tavaszra.

Nem voltunk ott végig a konferencián, Simó György 3D nyomtatásról szóló előadására érkeztünk meg, melyet az ebédszünet követett. Utána az Intelligens szoftverek elnevezésű blokk következett, melyet leginkább termékajánlóként tudunk jellemezni: mi lehet hasznos egy kkv marketingese számára. Szó esett digitális promóciós eszközökről, online PR-megoldásról, a perszonalizáció hasznáról és eszközeiről, Petrányi-Széll András az adatvédelmi (vagy inkább adatbázistörlési) kérdéseket boncolgatott, míg Éles László azt fejtegette, hogyan válthatja ki egy tesztprogram a költséges és időigényes ügynökségi elemzéseket, pl. SEO vonalon.

Ezt a mobilos szekció követte hirdetéspiaci trendekkel, szép kampányokkal, sikeres promóciókkal és néhány, a reklámformátumokat illető tanáccsal, javaslattal. Utolsóként a marketingkommunikációs blokkot láttuk, melyben Sas István mellett a neo, a Carnation és a mito szakemberei beszéltek jól sikerült kampányokról. A legérdekesebb Vernyik Imre azon felvetése volt, hogy bár egy nagy ötlet, egy nagy kampány bemutatására kérték fel, ő valójában nem hisz a nagy ötletekben, a hatékonyság inkább sok apró ötletből, megoldásból ered, amelyek ugyanakkor sorsfordító különbségeket eredményezhetnek.

Az esemény bevallott célja az volt, hogy olyan témákkal foglalkozzon, amelyeket "egy éve még nem tudhattál a digitális marketingben". Úgy láttuk, ezek a témák azért nagyrészt előfordultak más marketinggel, médiával foglalkozó konferenciákon, ám az is igaz, hogy az esemény olyan kkv-s közönséget szólított meg, amellyel nem nagyon találkozunk a nagyobb szakmai eseményeken.