2014. február 04.

Német reklámpiac: hajszálnyi plusz

Válság idején ez sem rossz – mondhatnánk a németországi reklámpiac 2013-as fejlődését bemutató adatsor láttán. Akad azért érdekesség a statisztikában.

Válság idején ez sem rossz – mondhatnánk a németországi reklámpiac 2013-as fejlődését bemutató adatsor láttán. Akad azért érdekesség a statisztikában.

A Nielsen adatsora azt mutatja, hogy nem az online, hanem a köztéri hirdetések területén volt tavaly a legnagyobb a növekedés. A 11 százalékos bővülés pedig még akkor is szép eredmény, ha az out-of—home „alig” 1,45 milliárdot szakított ki magának a 26,7 milliárdos összköltésből.

Az abszolút győztes továbbra is a televízió, amely 5,7 százalékos növekedést produkálva alig pár millióval maradt el a 12 milliárdos határtól. 45 százalékos részesedése két és félszer akkora, mint a második helyezett napilappiacé. Ott tavaly 4,6 milliárd euró forgott – ez viszont 7,6 százalékkal kevesebb a 2012-es adatnál. A magazinpiac 3,55 milliárdja mögött kereken egy, a 101 milliós moziköltés hátterében pedig 2,1 százalékos csökkenés húzódik meg. A szaklapok 401 millió eurós tavalyi hirdetési bevétele 3,7 százalékos visszaesést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Egyaránt 3,5 százalék körüli növekedést produkált Németországban a rádiós és az online reklámpiac; előbbi forgalma 1,59, utóbbi 2,96 milliárd eurónyi volt a Nielsen adatai alapján. A fejlődés nem volt egyenletes. Különösen az év vége sikerült parádésra, 2013 utolsó három hónapjában például 4,8 százalékkal múlta felül a reklámpiac teljesítménye az egy évvel korábbit; ez az abszolút adatok nyelvén 8,3 milliárdos bruttó költést jelent – jegyzi meg az egyik helyi szakportál.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.