2014. február 04.

Német reklámpiac: hajszálnyi plusz

Válság idején ez sem rossz – mondhatnánk a németországi reklámpiac 2013-as fejlődését bemutató adatsor láttán. Akad azért érdekesség a statisztikában.

Válság idején ez sem rossz – mondhatnánk a németországi reklámpiac 2013-as fejlődését bemutató adatsor láttán. Akad azért érdekesség a statisztikában.

A Nielsen adatsora azt mutatja, hogy nem az online, hanem a köztéri hirdetések területén volt tavaly a legnagyobb a növekedés. A 11 százalékos bővülés pedig még akkor is szép eredmény, ha az out-of—home „alig” 1,45 milliárdot szakított ki magának a 26,7 milliárdos összköltésből.

Az abszolút győztes továbbra is a televízió, amely 5,7 százalékos növekedést produkálva alig pár millióval maradt el a 12 milliárdos határtól. 45 százalékos részesedése két és félszer akkora, mint a második helyezett napilappiacé. Ott tavaly 4,6 milliárd euró forgott – ez viszont 7,6 százalékkal kevesebb a 2012-es adatnál. A magazinpiac 3,55 milliárdja mögött kereken egy, a 101 milliós moziköltés hátterében pedig 2,1 százalékos csökkenés húzódik meg. A szaklapok 401 millió eurós tavalyi hirdetési bevétele 3,7 százalékos visszaesést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Egyaránt 3,5 százalék körüli növekedést produkált Németországban a rádiós és az online reklámpiac; előbbi forgalma 1,59, utóbbi 2,96 milliárd eurónyi volt a Nielsen adatai alapján. A fejlődés nem volt egyenletes. Különösen az év vége sikerült parádésra, 2013 utolsó három hónapjában például 4,8 százalékkal múlta felül a reklámpiac teljesítménye az egy évvel korábbit; ez az abszolút adatok nyelvén 8,3 milliárdos bruttó költést jelent – jegyzi meg az egyik helyi szakportál.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.