2014. július 18.

Nemzetközi mobilfilm-fesztivál indul Budapesten

Budapestre érkezik a vizuális kultúra fontosságát hirdető Movilfestawards nemzetközi mobilfilm-fesztivál, amely idén fotó kategóriával is kiegészül.

Budapestre érkezik a vizuális kultúra fontosságát hirdető Movilfestawards nemzetközi mobilfilm-fesztivál, amely idén először fotó kategóriával egészül ki.

A négy évvel ezelőtt, Spanyolországból indult Movilfestawards mobilfilm-fesztivál évről-évre több fiatal alkotót ér el. A korábbi években összesen 63 országból 1113 pályázat érkezett a fesztiválra. Idén a közép-európai régió központjának Budapestet választották a szervezők. A fesztiválra mobil eszközzel (mobiltelefon, tablet, webkamera) készített, max. 8 perces filmeket várnak, három fő kategóriában:

  • Movilfestawards kategória: általános filmszekció (vígjáték, dráma, horror, stb.)
  • Movilive kategória: dokumentarista rövidfilmek
  • Movilfestexperimental kategória: formabontó, kísérleti alkotások
A fesztiválplakát Szőke Krisztián munkája

A beérkezett pályázatokat egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri választja ki. Idén először a film mellett fotó kategória is indul, ahol szintén mobileszközökkel készített képeket várnak a szervezők. A programra bárki jelentkezhet, a részvétel ingyenes, sőt, az Erzsébet téren található Movilfesthouse mobil-házban a filmek vágásához, utómunkákhoz is térítésmentesen kaphatnak szakmai segítséget az alkotók. A nyertesek a szakmában elismert Movifestawards díjjal gazdagodnak. A Movilfestbudapest kiemelt támogatója az Új Nemzedék program. A versenyt a Telenor is támogatja, filmes túrát is szerveznek ennek alkalmából.

„Ha van mobiltelefonod internet eléréssel, akkor a XXI. század egyik legfontosabb vívmányát tartod a kezedben. Arra ösztönözzük az embereket, hogy jobban átgondolják, mekkora lehetőség is rejlik a mobil eszközökben, hiszen ez a technológia milliók életét változtathatja meg. Miközben az embert egyre több kép veszi körül, az MFA küldetése, hogy rávilágítson a vizuális kultúra fontosságára, és megőrizze annak méltóságát” – mondta el Sandra González, a Movilfestawards alapítója.