2012. július 05.

Nextent: hangalapú üzleti előrejelzés

A Rank Miner nevű szoftver az emberi hang elemzésével képes megállapítani bizonyos üzleti események valószínűségét, majd ebből rangsort felállítani.

A Nextent Informatika Zrt. és kutatópartnerei által kifejlesztett Rank Miner nevű szoftver az emberi hang elemzésével képes megállapítani bizonyos üzleti események valószínűségét, majd ebből rangsort felállítani. A rendszer segítségével többek között előre jelezhető a szerződésbontási szándék, felismerhetőek az értékesítési lehetőségek, megállapítható a fizetési szándék, vagy éppen kiszűrhetők a biztosítási csalók. A rendszer a legmodernebb mesterséges intelligencia és beszédjel-feldolgozási technológiákat tartalmazza.

A Rank Miner termék egy hangbányászati elven működő analitikus előrejelző alkalmazás, amely a felhasználó által bevitt egyszerű információk alapján, rejtett összefüggések feltárásával képes sorrendet felállítani a potenciális ügyfelek között. A rendszer minden olyan üzleti területen alkalmazható, ahol az ügyféllel telefonos kommunikáció történik, mint például a telefonos értékesítés, ügyfélmegtartás, behajtás vagy akár a visszaélések felderítése. A rendszer által visszaadott sorrendben a lista elején azok az ügyfelek szerepelnek, melyeknél az elemzési információk alapján legvalószínűbb az üzleti cél teljesülése, mint például az értékesítés, behajtás, ügyfélelvándorlás-előrejelzés, stb. Az így kapott sorrend felhasználásával jelentősen növelhető az üzleti eredmény.

Bár a Rank Miner üzleti felhasználásra készült, mégis érdekessége, hogy a működésének hatását az átlagember is érezheti. Alkalmazásával a cégek csak olyan potenciális ügyfelekkel veszik fel a kapcsolatot, akiket várhatóan ténylegesen érdekel a szolgáltatás, megspórolva ezzel a felesleges és bosszantó hívásokat. A biztosítási csalók hatékonyabb kiszűrése által pedig társadalmi hasznosság és biztosítási díjcsökkenés érhető el.

Az analízis során a rendszer a beszélgetés minden egyes pillanatáról több száz különböző jellemzőt von ki, melyből saját tudásbázist épít. A tudásbázist gépi tanuló algoritmusok dolgozzák fel, és automatizáltan megtörténik a modellépítés. A gépi tanulási folyamat teljes mértékben emberi beavatkozás nélkül történik, ez a Rank Miner technológia egyik leginnovatívabb eleme. A technológia képes a folyamatos visszacsatolások fogadására és tanulásra, ezáltal egyre pontosabb sorrendre és előrejelzésre nyílik lehetőség.

A Rank Miner több sikeres pilot projekten van túl, jelenleg hazai biztosítótársaságnál és telekommunikációs cégnél alkalmazzák. A biztosítási területen a rendszer által visszaadott sorrend közel háromszorosára növelte a biztosítási csalók kiszűrésének hatékonyságát. A rendszer próbaüzeme az USA-ban több pénzintézetnél, illetve az egyik legnagyobb televíziós értékesítő hálózatnál indult el.

Az amerikai piacon már szabadalmi oltalom alatt álló Rank Miner fejlesztését a Nextent Informatika Zrt. által vezetett hazai konzorcium, a mesterséges intelligenciára és gépi tanuló algoritmusokra szakosodott Xdroid Kft. és a beszédjel-feldolgozásban kiemelkedő eredményeket felmutató Alkalmazott Intelligencia Kutató Nonprofit Közhasznú Kft. kutatócsapata végezte. A Rank Miner alapjairól készült tudományos publikáció bekerült a 2012-es Nemzetközi Információs és Tudásmenedzsment Konferencia kiemelt előadásai közé, mely 2012. július 14-20 között Las Vegasban kerül sorra.

A Rank Miner iránt érdeklődő nemzetközi befektetők közül a magyar kötődéssel is rendelkező Chainbridge Capitalra esett a választás, így a tárgyalások lezárultával a termék nemzetközi piacra vitelét amerikai-magyar vegyes tőkével megalakult cég, valamint nemzetközi menedzsment végzi. A rendszer folyamatos fejlesztését és támogatását továbbra is teljes egészében magyar kutatók és fejlesztők látják el.