2012. július 05.

Nextent: hangalapú üzleti előrejelzés

A Rank Miner nevű szoftver az emberi hang elemzésével képes megállapítani bizonyos üzleti események valószínűségét, majd ebből rangsort felállítani.

A Nextent Informatika Zrt. és kutatópartnerei által kifejlesztett Rank Miner nevű szoftver az emberi hang elemzésével képes megállapítani bizonyos üzleti események valószínűségét, majd ebből rangsort felállítani. A rendszer segítségével többek között előre jelezhető a szerződésbontási szándék, felismerhetőek az értékesítési lehetőségek, megállapítható a fizetési szándék, vagy éppen kiszűrhetők a biztosítási csalók. A rendszer a legmodernebb mesterséges intelligencia és beszédjel-feldolgozási technológiákat tartalmazza.

A Rank Miner termék egy hangbányászati elven működő analitikus előrejelző alkalmazás, amely a felhasználó által bevitt egyszerű információk alapján, rejtett összefüggések feltárásával képes sorrendet felállítani a potenciális ügyfelek között. A rendszer minden olyan üzleti területen alkalmazható, ahol az ügyféllel telefonos kommunikáció történik, mint például a telefonos értékesítés, ügyfélmegtartás, behajtás vagy akár a visszaélések felderítése. A rendszer által visszaadott sorrendben a lista elején azok az ügyfelek szerepelnek, melyeknél az elemzési információk alapján legvalószínűbb az üzleti cél teljesülése, mint például az értékesítés, behajtás, ügyfélelvándorlás-előrejelzés, stb. Az így kapott sorrend felhasználásával jelentősen növelhető az üzleti eredmény.

Bár a Rank Miner üzleti felhasználásra készült, mégis érdekessége, hogy a működésének hatását az átlagember is érezheti. Alkalmazásával a cégek csak olyan potenciális ügyfelekkel veszik fel a kapcsolatot, akiket várhatóan ténylegesen érdekel a szolgáltatás, megspórolva ezzel a felesleges és bosszantó hívásokat. A biztosítási csalók hatékonyabb kiszűrése által pedig társadalmi hasznosság és biztosítási díjcsökkenés érhető el.

Az analízis során a rendszer a beszélgetés minden egyes pillanatáról több száz különböző jellemzőt von ki, melyből saját tudásbázist épít. A tudásbázist gépi tanuló algoritmusok dolgozzák fel, és automatizáltan megtörténik a modellépítés. A gépi tanulási folyamat teljes mértékben emberi beavatkozás nélkül történik, ez a Rank Miner technológia egyik leginnovatívabb eleme. A technológia képes a folyamatos visszacsatolások fogadására és tanulásra, ezáltal egyre pontosabb sorrendre és előrejelzésre nyílik lehetőség.

A Rank Miner több sikeres pilot projekten van túl, jelenleg hazai biztosítótársaságnál és telekommunikációs cégnél alkalmazzák. A biztosítási területen a rendszer által visszaadott sorrend közel háromszorosára növelte a biztosítási csalók kiszűrésének hatékonyságát. A rendszer próbaüzeme az USA-ban több pénzintézetnél, illetve az egyik legnagyobb televíziós értékesítő hálózatnál indult el.

Az amerikai piacon már szabadalmi oltalom alatt álló Rank Miner fejlesztését a Nextent Informatika Zrt. által vezetett hazai konzorcium, a mesterséges intelligenciára és gépi tanuló algoritmusokra szakosodott Xdroid Kft. és a beszédjel-feldolgozásban kiemelkedő eredményeket felmutató Alkalmazott Intelligencia Kutató Nonprofit Közhasznú Kft. kutatócsapata végezte. A Rank Miner alapjairól készült tudományos publikáció bekerült a 2012-es Nemzetközi Információs és Tudásmenedzsment Konferencia kiemelt előadásai közé, mely 2012. július 14-20 között Las Vegasban kerül sorra.

A Rank Miner iránt érdeklődő nemzetközi befektetők közül a magyar kötődéssel is rendelkező Chainbridge Capitalra esett a választás, így a tárgyalások lezárultával a termék nemzetközi piacra vitelét amerikai-magyar vegyes tőkével megalakult cég, valamint nemzetközi menedzsment végzi. A rendszer folyamatos fejlesztését és támogatását továbbra is teljes egészében magyar kutatók és fejlesztők látják el.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.